Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mária Teréziáról nyílt kiállítás a pesti Szlovák Intézetben

Mária Teréziáról nyílt kiállítás a pesti Szlovák Intézetben
B. Mezei Éva

Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a budapesti Szlovák Kulturális Intézetben a Mária Teréziáról szóló kiállítás, részeként annak a nagyszabású rendezvénysorozatnak, amellyel Közép-Európa egy sor országában megünneplik Mária Terézia császárnő és királynő (1717–80) születésének 300. évfordulóját.

A budapesti kiállításra a Pozsonyi Városi Galériából, a bécsi Kunsthistorisches Múzeumból meg a Belvedere-ből érkeztek festmények és grafikák a nagy formátumú uralkodóról. A többi között kiállították azt a festményt, amely a magyar királynővé koronázását örökíti meg; az esemény 1741. szeptember 11-én történt. Látható festményen az a pillanat is, amikor a magyar mágnások életüket és vérüket (vitam et sanguinem) ajánlották fel a királynőnek pozsonyi országgyűlésben.

„A kiállítás megnyitása egyben jó alkalom az emlékezésre a közös történelmünkre. A Habsburg-birodalom igazi multikulturális együttélés volt, mielőtt egyáltalán a multikulturális kifejezést ismertük volna” – mondta Rastislav Mojto, a szlovák nagykövetség első beosztottja.

„A Habsburg-család sarjaként nagy öröm a számomra a részvétel ezen az eseményen” – hangsúlyozta a családjával együtt hazánkban élő Habsburg György nagykövet. Érdekes történetet mesélt Mária Terézia humoráról: a császárnő a bécsi kapucinosok templomában, a császári kriptában készíttette elő saját és férje kőkoporsóját. Az ezt díszítő, a pozsonyi koronázását ábrázoló domborművön azonban a tömeg nem őt nézi, hanem egy kíváncsi kis embert, aki kizuhant a páholyából.

 

A képen: Mária Terézia a pozsonyi koronázásra érkezik.

Manapság hiányoznak a példaképek. Mária Terézia az volt: anyaként, uralkodóként, nagy reformerként egyaránt. Múltunk ismerete nagyon fontos – mutatott rá Habsburg György –, mert aki nem tudja, hogy honnan jön, az nem tudja, hogy hová megy.

A kiállítás november 13-ig látogatható a Szlovák Köztársaság budapesti Kulturális Intézetében, a VIII. kerületi Rákóczi út 15. szám alatt.