Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szobrok a könyvesboltban

Szobrok a könyvesboltban
Farkas József György

Költőket és írókat megörökítő festményeit és szobrait, továbbá díjakhoz készített kisplasztikáit mutatja be október 14-éig Kocsis András Sándor Színek és formák – Irodalmi arcképcsarnok című kiállítása a fővárosi Örkény István Könyvesboltban. (Képek: Gergely Beatrix és archívum)

Kocsis András Sándorról, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatójáról sokan tudják, hogy pihentetésül, kikapcsolódásként fest, szobrokat alkot és fotózik is, immár több évtizede. A könyvesbolt Cultiris Galériájában most olyan válogatást tett közzé, amely témájában szorosan kapcsolódik a magyar irodalomhoz. A  tizenhét festmény, kilenc szobor és hat kisplasztika olyan irodalmi nagyságokat idéz meg – mások között – mint Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Esterházy Péter, Fejtő Ferenc, Juhász Ferenc, Kertész Imre, Márai Sándor, Örkény István.  A kisplasztikák – például a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Babits-díja vagy az újságírókat elismerő Fejtő Ferenc-díj – olyan elismerések, amelyeket a művész-vezérigazgató felkérésre készített.

A képen: László Ágnes, Ungvári Tamás és Kocsis András Sándor.

Kocsis András Sándor (a képen) már 12 éves korában kezdett képzőművészettel foglalkozni, a kiállítás viszont a múlt 12 év irodalomhoz kötődő alkotásaiból válogat. A tárlat alapmotivációja, hogy olyan irodalmárokat örökítsen meg, akiknek személyéhez vagy életművéhez erős érzelmi szálak fűzik.

A várakozást felülmúló érdeklődés mellett megnyitott kiállításon Ungvári Tamás író és kritikus a bevezetőjében aláhúzta: elképeszti az alkotó vitalitása, életigenlése és kifogyhatatlan energiája. Olyan személyiségeket fest meg vagy formáz meg, akik nagyon közel állnak hozzá, és nem tartja magát sem művésznek, sem iparosnak – szögezte le Ungvári, hozzátéve, hogy Kocsis András Sándor tudja, hol a helye világban, és nem akar mást, mint megörökíteni a körülötte lévő világot. Úgy, ahogyan ő látja.

 

 

(Köszönjük László Ágnesnek, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetőjének a segítségét)

Egy szobor története

A vezérigazgató alkotása az a Horn Gyula-szobor is, amelyet nemrégiben avattak fel az EU brüsszeli székházában, az egykori magyar miniszterelnökről elnevezett terem bejáratánál. Az eseményt – amelyen részt vett az MSZP néhány egykori vezetője is – megtisztelte az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker is.

Váratlan megjelenését az uniós politikus azzal indokolta, hogy személyesen ismerte és tisztelte Horn Gyulát, majd miután gratulált Kocsis András Sándornak, néhányszor szeretettel megsimogatta a bronz Horn-fejet. Emlékezetes, hogy Juncker nem minden politikust tisztel meg ekképpen, akadt eset, hogy pofonra emlékeztető kézmozdulattal „üdvözölte” egy másik magyar vendégét…

A képen: Jean-Claude Juncker gratulál Kocsis Andrásnak.