Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bővül a bécsi iskolakampusz-program

Bővül a bécsi iskolakampusz-program
EuroCommPR*Bécs

Új iskolák átadásával kezdődött az idei tanév Bécsben. Három épült és tízet kibővítettek, így egész Bécsben összesen 103 új osztályban kezdődhetett meg a tanítás az új tanévben.

A hét elején az osztrák fővárosban is elkezdődött az iskola: 225 000 diák, közte 17 000 elsős, valamint 25 000 tanár kezdte meg a tanévet Bécs 702 iskolájában. A bővítéseknek és az új iskoláknak köszönhetően összesen 103 új osztály népesült be. Három vadonatúj oktatási intézmény is épült, a Bildungscampus Attemsgasse, a Mittelschule Quellenstraße és a Volksschule Gasgasse.

Heinrich Himmer, Bécs Iskolatanácsának elnöke, Michael Häupl, Bécs polgármestere és Jürgen Czernohorszky, Bécs oktatásért felelős városi tanácsnoka bemutatja a Bildungscampus Attemsgasse-t. (Kép: C. Jobst/PID

A Quellenstraßéban épült középiskola 10 osztályos. Az épületet rekordidő, mindössze 9 hónap leforgása alatt építették, a város 17 millió euróval támogatta a beruházást. A Bildungscampus Attemsgasse-t szeptember végén adják át, ott összesen 800, tízévesnél fiatalabb gyereket tudnak majd fogadni. A mindössze két év alatt felépített oktatási-nevelési együttesben 12 óvodai csoport és 17 általános iskolai osztály kapott helyet. Ez már a hatodik Bécsben, ám különlegessége, hogy a továbbfejlesztett „Campus plus” modell szerint valósították meg. „Itt az első négy általános iskolai osztályt és két óvodai csoportot együtt helyezzük el” – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs oktatásért felelős városi tanácsnoka. „A különböző korú gyerekek közösen tanulhatnak, játszhatnak, dolgozhatnak, és együtt tölthetik a napot. Az attemsgassei oktatási központ minden gyerek számára egy nagy, közös élményt kínál." 

A bécsi kampusz-modell 2009 óta központi szerepet játszik az osztrák főváros iskolaépítési stratégiájában. Az azóta továbbfejlesztett „Campus plus” modell lényege: építészetileg is úgy tervezik, hogy ötvözzék az óvodai, iskolai és szabadidős, például sport, kreatív vagy terápiás pedagógiai funkciókat, ezáltal lehetőséget kínálnak az eltérő életkorú gyerekeknek tanulásra, játékra, pihenésre. Azért, hogy a gyerekek igazán otthon érezzék magukat, sok játékos, multifunkcionális, sőt elvonulásra is alkalmas teret alakítottak ki.

Emellett Bécsben tíz iskoláját bővítették is az utóbbi hónapokban, és további 50 épület felújítása is befejeződött. Az osztrák főváros iskolafelújítási csomagjának indítása óta 117 projekt valósult meg és további 113 készülhet el 2022-ig, miután a Bécsi Közgyűlés a folytatásról is döntött. Bécs az idén összesen 57 millió euróval járul hozzá az iskolák felújításához, és 93 millió euróval a bővítésekhez.