Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert – mondja a távozó holland nagykövet

Nem tarthatunk életben egy korrupt rendszert – mondja a távozó holland nagykövet
Infovilág

Négy év után a napokban távozik Budapestről, és több évtizednyi külszolgálat után nyugdíjba megy Gajus Scheltema, Hollandia magyarországi nagykövete. Interjúkötetet is megjelentetett, amelyben ő kérdez. Ittléte során Orbán Viktorral egyszer sem találkozott, magyar túzokkal annál többször. A kormány által támadott civil szervezeteknek azt tanácsolja: vállalják büszkén, hogy a holland kormány támogatja őket. (A diplomatával Lampé Ágnes készített interjút a 168 Óra legfrissebb számára. (Képek: Bazánth Ivola)

Beszélgetés a távozó holland nagykövettel

– Pakol?

– Az életem érkezésekből és búcsúzásokból áll. Előbbi öröm, utóbbi mindig elszomorít egy kicsit.

– A könyvet nem szomorúan írta.

– Dehogy. Így köszöntem meg az itt töltött éveket, korábbi állomáshelyeimen is megtettem.

– Hogyan választott interjúalanyokat?

– Nem személyeket, inkább történeteket és megfelelő helyszínt kerestem. Utóbbi lett az önök ikonikus And­­rássy útja, amely remekül szimbolizálja Magyarország gazdag történelmét. Számos sztorit tudtam hozzákapcsolni, olyan ez, mint egy karácsonyfa a csillogó díszekkel. Tudtam például, hogy a Hopp Ferenc múzeum az Andrássy úton van, igazgatóját, Fajcsák Györgyit nagyon kedvelem. Őt kértem meg, mesélje el, honnan származnak a magyarok. A hollandoknak nincsenek ilyen gyökereik, számunkra ez kevéssé fontos, a magyaroknak viszont nagyon is számít. Szintén az Andrássy úton található a Török Intézet, gondoltam, egy szakember beavathatna a magyar–török kapcsolatokba, hiszen amolyan utálom-szeretem viszony alakult ki a két nép között. Végül Vásáry István professzorral, egykori ankarai nagykövettel interjúztam. A végére sok különféle történet kerekedett: szó volt az 1944-ig Andrássy úton élő zsidókról és az 1945 után innen kitelepített nemesség különös sorsáról is.

– A történetek tényleg színesek, a fotók mégis fekete-fehérek.

– Így kontrasztos, másrészt Magyarországon amúgy is minden fekete-fehér.

– Hogy érti?

– Egy ügyben valaki vagy ezen, vagy azon az oldalon áll, nincs átmenet, így van a politikában is. Hollandiában mi mindig a kompromisszumot keressük: legyen egy kicsi ebből, egy kicsi abból is. A kormánykoalícióban négy-öt párt van, mindegyik enged valamennyit. Lehet, hogy hónapokig húzódnak az egyeztetések, de végül megtaláljuk a kompromisszumot. Itt viszont csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk. Klasszikus marxista világlátás.

– Ami láthatóan nem szimpatikus önnek.

– Engem nem így neveltek... (A beszélgetés itt folytatódik, tessék kattintani!)

**********************************************************************************************************************

Bokros Lajos Facenook-bejegyzése: Megfordult Szijjártó feje a törzsén,

ezért rosszul látja a világot? Megszakítani a diplomáciai kapcsolatot Hollandiával, Európa egyik legszabadabb, leggazdagabb és az élet minőségét tekintve egyik legjobb országával komplett baromság, teljes őrültség.

Ilyen eddig csak a mesében volt. Ezzel a tökéletesen értelmetlen, sőt hazánknak iszonyú kárt okozó lépéssel leleplezte magát a magyar kormány. Most már mindenki tudja, hogy műveletlen fajankók gyülekezetéről van szó, akik folyamatosan lopnak és hazudnak.

Maradjunk most csak a hazugságoknál.

Mit mondott a művelt és halk szavú holland nagykövet? Egyebek között az alábbiakat:

1. Különbséget kell tenni menekült és bevándorló között. A magyar kormány tudatosan összekeveri a kettőt. 
2. A magyar kormány világnézete és erkölcse hasonló az iszlamista terroristákéhoz: gyűlöletkeltő, kirekesztő.
3. A letelepedési kötvény több bevándorlót hozott hazánkba, mint amennyi menekült befogadását az EU kéri.
4. A civil szervezetek nem Soros bérencei, hanem a holland adófizetők pénzét költik. Ez nem belügye Magyarországnak.
5. Nincs sajtószabadság: megszűnt minden független újság, miközben az adófizetőktől elvett pénzzel kitömött lakájsajtó színvonala nulla.
6. Hollandia és az EU nem pénzelheti tovább az állami korrupciót Magyarországon. Haladéktalanul fel kell lépni ez ellen.

Mit kell ezen megsértődni? Mit lehet mindezen megsértődni? A holland nagykövet minden szava közismert tényeket állít. A diplomatának mindenben teljesen igaza van.

A nyugati világ jobbára már most sem érti, hogyan lehet az, hogy egy végletekig bornírt, minden szempontból műveletlen, tompaságát tombolva kiordító, bunkóságát bömbölve képviselő korrupt bűnszövetkezet hogyan kaparinthatta meg a magyar állam vezetését.

Egyszer majd unokám is megkérdezi. 
Nem lesz könnyű neki elmagyarázni.

Bokros Lajos
elnök
Modern Magyarország Mozgalom