Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Halálos labirintus ejti csapdába a Rakkából menekülőket

Halálos labirintus ejti csapdába a Rakkából menekülőket

Miközben a végéhez közelednek a harcok az észak-szíriai Rakkában; csapdába esett civilek ezrei sodródtak a városért harcoló csapatok kereszttűzébe – áll az Amnesty helyszíni kutatáson alapuló ma megjelent jelentésében. A feleknek garantálniuk kell a civilek biztonságát, és lehetővé kell tenniük, hogy sértetlenül elhagyhassák a várost.

A Soha nem fogom elfelejteni ezt a mészárlást - civilek estek csapdába Rakkában című jelentés bemutatja, hogy az «iszlám állam» (IÁ) „fővárosa” elleni offenzíva utolsó szakaszának júniusi kezdete óta hogyan halt és sebesült meg több száz civil.

Túlélők és szemtanúk beszéltek az Amnesty Internationalnek arról, hogy miként vadászik az IÁ aknákkal és orvlövészekkel a menekülni próbálókra, és hogy a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) tüzérsége és a velük együtt harcoló Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásai hogyan veszik zárótűz alá a várost. Arról is beszámoltak, hogy az oroszok által támogatott szíriai kormány a várostól délre eső civilekkel teli falvakat és táborokat támad betiltott kazettás bombákkal.

„Miközben egyre kíméletlenebb harc dúl Rakka felszabadításáért, civilek ezrei, akikre minden irányból lőnek, estek csapdába egy halálos labirintusban. Mivel tudjuk, hogy az IÁ embereket használ pajzsként, az SDF és az USA vezette erőknek meg kell kettőzniük az erőfeszítéseiket, hogy megvédjék a civileket, el kell kerülniük az aránytalan és nem célzott támadásokat, és egy biztonságos folyosót kell létesíteniük, hogy az emberek elhagyhassák a várost” – mondta Donatella Rovera, az Amnesty International tanácsadója, aki a szervezet helyszíni kutatását vezette.

„A helyzet egyre rosszabb lesz, ahogy a harcok a végükhöz közelednek a belvárosban. Többet lehetne és kellene is tenni, hogy megvédjék a csapdába esett civileket, és kimenekítsék őket a harctérről.”

Az SDF és a koalíciós erők június 6-án kezdték meg a Rakka visszafoglalásáért indított ostrom utolsó szakaszát. Július közepén az oroszok támogatta szíriai kormányerők elkezdték bombázni a város déli részénél található azokat a falvakat és táborokat, ahova az otthonukat vesztett emberek menekültek. Több száz ember halt és sérült meg mióta az offenzíva utolsó szakaszába lépett.

Nem tudható pontosan, hány ember esett csapdába Rakkában, az ENSZ becslései szerint a számuk 10–50 ezer között lehet. Sokan – az is lehet, hogy a többség – az IÁ által ellenőrzött területeken, köztük az óvárosban van, ahol emberi pajzsként tartják túszul a szerencsétleneket terrorszervezet fegyveresei.

A Rakkában csapdába esett civileket súlyos veszély fenyegeti a heves tüzérségi támadások és a koalíciós erők légicsapásai miatt. A vadászgépek számára a földön harcoló SDF-katonák szolgáltatják a koordinátákat.

A városból elmenekültek megerősítették az Amnesty Internationalnek, hogy a sokszor célt tévesztő támadásokban a múlt hetekben és hónapokban nagyon sok civil vesztette az életét.

Rakka belvárosának nyugati részét, Daraiyát például többször – köztük a június 8–10. között – hevesen bombázták a koalíciós erők.

Egy helyi lakos elmondta: „Pokoli volt, rengeteg lövedék csapódott be a környéken. A helyiek nem tudták, hogyan védjék meg magukat. Néhányan az egyik helyről a másikra rohantak... hogy aztán ott érje őket a bomba. Az SDF és a koalíció nem tudta, hogy ez a hely tele van civilekkel?! Ott ragadtunk, mert az «iszlám állam» nem engedte, hogy elmeneküljünk.”

Egy másik helyi elmondta: miként semmisített meg június 10-én egy tucat bomba egy sor lakóövezetben található egyszintes házat. A támadásban legalább 12 ember halt meg, köztük egy 75 éves férfi és egy 18 hónapos gyerek. „A bombák egymás után csapódtak a házakba. Leírhatatlan volt, mintha vége lenne a világnak – a zaj, a sikoltások. Sosem fogom elfelejteni ezt a mészárlást.”

A túlélők arról is beszámoltak, hogy a koalíciós erők többször az Eufráteszen átkelő hajókat vették célba: a folyó az egyetlen menekülő-útvonal, ami kivezet a városból.

Július 2-án a koalíciós erők főparancsnoka, Stephen J. Townsend a The New York Timesnak azt nyilatkozta: „Minden hajóra lövünk.” A koalíciós erők katonái még 2017 márciusában szórólapokat dobtak le, amelyeken ezt állt: „Az «iszlám állam» hajókon és kompokon szállítja a katonáit és a fegyvereit – ne használják őket, bombázni fogjuk őket.”

„A folyón átkelés a civilek számára az egyik legfontosabb menekülő-útvonal, szóval a „lövünk minden hajóra” megközelítés – ami azon a hibás feltevésen alapul, hogy minden hajó az IÁ-katonát vagy -fegyvert szállít – válogatás nélkülinek számít és tilos a háborús jog alapján.” – mondta Donatella Rovera.

Az «iszlám állam» több eszközt is bevet annak megakadályozására, hogy a civilek elhagyják Rakkát, és ezzel élő pajzsként használják őket. A terrorszervezet harcosai taposóaknákat és pokolgépeket rejtenek el a városból kivezető utak mentén, ellenőrzőpontokat állítanak fel, és lőnek mindenkire, aki megpróbálja elhagyni a várost.

A frontvonal folyamatos változásával a civilek állandó veszélyben vannak.

A Daraiyából elmenekült Mahmúd elmondta az Amnestynek: „Borzalmas volt a helyzet... Az «iszlám állam» nem engedett minket elmenni. Nem volt étel, nem volt áram. A környék tele volt a vallásrendőrség spiclijeivel. Orvlövészekkel tartottak minket sakkban a házakban. Ha eltaláltak, ott haltál meg. Nem voltak orvosok.”

Ahogy a végéhez közelednek a harcok, a civilek helyzete egyre kilátástalanabb.

A szintén daraiyai Reem elmondta, hogyan kényszerítették az embereket az átköltözésre az óvárosba, ahol a terrorszervezet katonái a végső összecsapásra rendezkednek be: “Kopogtattak az ajtónkon, és közölték, fél óránk van, hogy az óvárosba menjünk. Ha ellenálltál, megvádoltak, hogy a PKK (a Kurd Munkáspárt) tagja vagy, és megfenyegettek, hogy börtönbe zárnak.”

„Azzal, hogy az «iszlám állam» bevette magát a civilek lakta városrészekbe és pajzsnak használják őket, továbbra is tökéletesen semmibe veszi a hadviselésre vonatkozó nemzetközi szabályokat” – szögezte le Donatella Rovera.

Miközben a Rakkában ragadt civilek viselik a legnagyobb áldozatot, az Eufrátesztől délre fekvő, az IÁ által felügyelt falvak lakosait az orosz erők támogatta szíriai kormánycsapatok légitámadásai fenyegették július második felében. A támadásokban legalább 18 embert öltek meg és még többen sérültek meg.

A túlélők részletes beszámolói alátámasztják, hogy a szíriai kormány nemzetközileg betiltott kazettás, illetve irányítatlan bombákat dobott az Eufrátesz öntözőcsatornái mellett álló ideiglenes táborokra, ahol a konfliktus elől elmenekült emberek laknak.

Több szemtanú szerint az orosz repülők négy kazettás bombát dobtak július 23-án a Sabkha táborra. A támadásban legalább 10 ember halt meg, köztük egy 18 hónapos gyerek. További harmincan sérültek meg.

„Onnan tudjuk, hogy kazettás bombák voltak, hogy nem egy nagy robbanás volt egy helyen, hanem több kisebb robbanás történt szétszóródva egy nagyobb területen. A robbanásban sátrak kaptak lángra, mindenünk odaveszett” – mondta Zara el-Mula, aki négy családtagját vesztette el akkor.

Másnap újabb kazettás bombák hullottak a két kilométerre keletre fekvő Shuraiyda táborra. Az Amnesty International kutatói meglátogatták a túlélőket a helyi kórházban, köztük a 14 éves Oszamát, akinek a hasát és a combját érte súlyos sérülés. Oszama hét rokona halt meg a támadásban.

Rakkától délre fekvő más települések lakói is válogatás nélküli légicsapásokról számoltak be ebben az időszakban.

„Az ostromlott Rakkában csapdába esettek az «iszlám állam» brutális terrorjától szenvednek – ehhez nem fér kétség. De az IÁ jogsértései nem adnak felmentést a többiek számára a nemzetközi szabályok megtartása alól. A harcoló feleknek meg kell védeniük a civileket, jogszerű célpontokat szabad csak támadniuk, tilos válogatás nélkül, aránytalanul bombázniuk, és minden óvintézkedést meg kell tenniük, hogy elkerüljék a civil áldozatokat” – hangoztatta Donatella Rovera.