Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Berlin segítségével kiszínesedik a magyar főváros

Berlin segítségével kiszínesedik a magyar főváros
Elek Lenke

Igaz, hogy csak néhány kicsinosított tűzfal erejéig, már ami a színezőeseményt illeti. A pesti romkocsmanegyed egyik foghíjas telke, amely parkolóként üzemel, ezentúl tűzfalakra festett művekkel büszkélkedhet. (Képek: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a BVA-Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Színes Város Csoport összefogásához ezúttal német művészek is csatlakoztak. Védnökséget vállalt a kezdeményezésért a magyarországi Német Turisztikai Hivatal (DZT) is. Ez alkalommal a gasztronómia és a bor hívó szavai inspirálták a művészeket a közterületen levő festmények megalkotásában.

A „színes város” akció idei kiemelt partnervárosa Berlin lett. A pesti Kertész utca egyik parkolójában tartott sajtótájékoztatón először  Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes szólt a kezdeményezésről.  Nádudvari Noémi, művészeti kurátor (Színes Város Csoport) méltatta a műveket, amelyek motívumaikban utalnak a kulináris élményekre, különösen a magyar paprikára.

Czeiszing Miklós, a DZT Magyarország igazgatója emlékeztetett rá, hogy Berlin és Budapest testvérvárosok. Mind a két főváros turisztikai vonzereje erős, amelyben fontos szerepet kapnak a metropoliszok egyedi hangulatán, történelmi emlékein és vonzerőin túl a modern utcaművészeti törekvések. Mindennek elegáns formái testesülnek meg a most megfestett tűzfalakban.

Ezután átadták a két németországi művész alkotását, valamint bemutatták a Farkas András magyar tűzfalas képeiből és a berliniek munkáiból álló pop up kiállítást.

Az esemény alkalmából Berlinből Budapestre érkezett Peggy Gallert, a visitBerlin sajtófőnöke, aki a helyi murális művészetről, valamint  a német főváros mozgalmas életéről, sok-sok fesztiváljáról és kulturális eseményeiről számolt be. Mindebből a német főváros valamennyi kerületébe minden napra akár több is jut.