Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Luxus a levegőben – régen és ma

Luxus a levegőben – régen és ma
Elek Lenke

Bár manapság elsősorban a fapados/low cost légi társaságokról olvashatunk, amelyek forradalmasították és demokratizálták a légi közlekedést, a luxus mindig is jelen volt a levegőben, és nemcsak a magán jet set-ek fedélzetén. (A képen: egy Finnair-gép business osztálya.)

A 70. évét betöltött, manapság többféle gonddal küzdő skandináv SAS légitársaság kezdeti éveiben – hasonlóan Európa vezető nyugati légitársaságaihoz – igazi ínyenc menüvel szolgált utasainak, különösen az I. osztályt választóknak.

Homárt vagy rákot?

Annak idején igazi svédasztalt toltak be – nem a stewardessek, hanem a séfek! – az utasok elé, hogy azok választhassanak: homárra vagy inkább rákra fáj-e a foguk a rénszarvassült előtt, aperitifnek pedig Camparit vagy Aquavit-et töltsenek-e a poharaikba, persze a pezsgő mellé.

Egy időben sommelier is szolgálatot teljesített a fedélzeten, olyan széles volt a borválaszték – emlékezik vissza a pár évtizeddel ezelőtti időkre a Vagabond svéd online újság.

A cég archívumában olyan fotók is fellelhetők, amelyeken látszik, hogy az utasokról többnyire hiányzik a biztonsági öv, az ülések feletti csomagtartó pedig nyitott. Turbulencia esetén így könnyen leeshettek a csomagok, ezért aztán idővel bevezették a zárható csomagtartókat.

A repülés ekkor még kevesek kiváltsága volt, nem pedig a tömegturizmus és az üzleti élet magától értetődő közlekedési formája.

Nem műanyag: porcelán

A Malév-nál is porcelánszerviz járta, és persze a skandináv légitársaság is megversenyeztette a leghíresebb északi porcelánmanufaktúrákat, hogy ki tervezze és gyártsa a tányérkákat. Az időközben megjelent, több száz főt egyszerre utaztató gépmonstrumok – állítólag – már nem bírták volna el ennyi személyre a nehéz alapanyagból készült  étkészleteket.

A low cost korában a repülés nem erről szól, a milliárdosok gyakran magángépeiken repülik keresztül-kasul a Földet, a fapadosok esetében a szendvicsért is fizetni kell, az olcsó jegy fejében. Egyre kisebbek és könnyebbek a szervizek, és a gép fedélzetére még az üres üdítős üvegek felvitele is problémát okozhat.

Nagy ablakok, tágas ülések

Miközben a fapados légitársaságok egyre inkább lefaragják a költségeket, találunk olyan cégeket is, amelyek a luxusra vágyó, tehetős réteget is megcélozzák. Ilyen a Finnair, amely az új Airbus XWB modellt bevezeti Európában. A gépen nagy a belmagasság, az ülések háttámláiba épített érintőképernyők 16 hüvelyk átlójúak, újszerűek a fedélzeti szórakoztató programok. Az extra széles testű gépen egyszerre 297 utas élvezheti majd a megreformált szolgáltatásokat. A business class-on itt is szebb az élet: ingyenes a wifi, az ülések teljesen szeparáltak, és lehajthatók. Tágasság, viszonylag nagy ablakok és változtatható fény–árnyék jellemzi a miliőt. Senki sem érzi, hogy tömeg veszi körül, jóllehet, egy kisebb falu lakossága fér el a gépen.

A széles üléseket úgy tervezték, hogy bárhol ül valaki, a felállással, visszatéréssel kevéssé zavarja a szomszédját. A menü tipikusan skandináv alapanyagokból készül, csupa friss hozzávalóval. A női toalett inkább egy luxusszálloda mosdójához hasonlít, ugyanis fel van szerelve márkás piperecikkekkel, és minden olyan kellékkel, amelyet a hölgyek szeretnek – olvasható az egyik svéd turisztikai online magazinban.  

A fél napos utakra alkalmas gépek közül az első járat Helsinkiből indul és Sanghajban landol majd.

Függőkert és dzsungel a várócsarnokban

Nemcsak a fedélzeti szolgáltatás változik, de sok helyütt a földi élmény is. Az egyre hatalmasabb, olykor csak vonattal bejárható nagyságú vasúti pályaudvarok és repülőterek humanizálására függőkerteket és állatkerteket telepítenek újabban a tervezők.

A párizsi Charles de Gaulle repteret – ahol magam is jártam és megcsodáltam az új terminált – függőkertek teszik zölddé és üdévé. A függő, vagy inkább falikert azóta nagy divat lett, budapesti étteremben is találkozhattunk vele.

A szingapúri, hatalmas forgalmú Changi repülőtéren (a képen) három szinten, állat- és növénykerteket építettek a tervezők.

A szupertechnikát képviselő létesítmény első termináljának felső szintjén hatalmas kaktuszkert fogadja a látogatót, ahol több mint negyvenféle – többségében virágzó, termést hozó – kaktusz látható. A duty free (vámmentes) üzletek közötti sétálótéren orchideakert pompázik. A hétszáz tő orchidea a két halastó egyikét veszi körül.

Ha lehet, még látványosabb a harmadik terminál pillangókertje: ezer csodálatos lepkefaj születik itt, és szárnyal-libben a levegőben. A nyitott tetőkert a napraforgók birodalma.

A légkondicionált, vízeséssel párásított tereket akkor is érdemes megtekinteni, ha nem várakozunk a repülőgépekre. A belépés ingyenes.