Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Aszfaltszaggatás: megkezdődött a Formula Student magyar fordulója – az indiai versenyzők nem kaptak magyar vízumot

Aszfaltszaggatás: megkezdődött a Formula Student magyar fordulója – az indiai versenyzők nem kaptak magyar vízumot
(Munkatársunktól)

Tizenhat ország negyvenegy csapata vesz részt mától a diák-Formula-1 futamain Győrött. A Student Formula házigazdája a Széchenyi István Egyetem. Az induló négy, magyar csapatból (kecskeméti, miskolci, budapesti és helyi egyetemisták) a térség legnagyobb vállalata, az Audi Hungaria hármat (SZEngine, az Arrabona Racing Team és a BME Formula Racing Team) támogat. 

Az Arrabona Racing Team és az általa fejlesztett versenyautó

A háromnapos rendezvénysorozat most véget ért sajtótájékoztatóján egy szerfölött szokatlan bejelentés is elhangzott: a Student Formulára a házigazdák által meghívott indiai egyetemisták nem kaptak beutazási engedélyt. Az okát a szervezők nem tudják. Győri munkatársunk a Külügyminisztérium konzuli főosztályától szerette volna megtudni, miért tagadták meg a vízumot az indiai versenyzőktől, ám az osztály munkatársnője nem szolgált felvilágosítással, mondván: nem Budapesten, hanem helyben döntenek. Javasolta, keressük meg ez ügyben hazánk újdelhi nagykövetségének főkonzulátusát. Felhívtuk a 00 91 11 2688 1135 telefonszámot, ám az automata közölte: a külképviselet zárva. Ezzel bezárult a kör.

Az utolsó percekben is van igazítani-, finomítanivaló, tekintettel arra, hogy nem sok ezres sorozatban, hanem prototípusként alkotott szerkezetekről van szó. 

A győri egyetemen tartott rövid sajtóeseményen a többi között elhangzott, hogy ami az autósportban a Formula-1, a immár 36 év óta az egyetemisták világában a Formula Student. A versengés az Amerikai Egyesült Államokban kezdődött, és azóta mintegy 630 Formula Student csapat alakult szerte a világon. A győri Formula Student Hungaryt ezekben a napokban nyolcadik alkalommal rendezik meg. Az idei egyik újdonsága, hogy eddigi gönyűi helyszínről beköltözött Győrbe, központja az egyetem és közvetlen környéke.

Ez az eddig első és egyetlen olyan FS-verseny, amelyet városi körülmények között tartanak: a győri akár a Formula Student Monte Carlója is lehet. A megmérettetésre benevezett 41 csapatból tizenhárom elektromos járművel kezdi meg az aszfaltszaggatást.

A Formula Student szervezői a többi között elmondták, hogy ez a nyitott vezetőfülkés (gyakorlatilag gokart) versenysorozat a diák konstruktőrök vetélkedője: új módszerek, megoldások, technikák seregszemléje, az összehangolt csapatmunka nagy vizsgája. Egyúttal bemutatkozás is a támogató iparági vállalatok szakértői előtt. 

(A szerző felvételei.)

 

Évtizedek óta tapasztalható, hogy a Formula Student egy versenyhelyekre vonzza azokat a hallgatókat, akik egyetemi éveik alatt nem pusztán elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert akarnak tenni. Az egyetemek ugyanis már jó ideje késésben vannak: a szédületes gyorsasággal növekvő új és friss tudáshalmazból képtelenek akárcsak a legfontosabbakat is közvetíteni. Az iparnak, a kutató és fejlesztő központoknak viszont gyakorlati tudásban is gazdag, fiatal szakemberekre van szükségük, hogy a lehető legrövidebb idő alatt fölvegyék a mindennapi munka ütemét, lendületét. Ezt hangsúlyozták ma délelőtt újságírók előtt is: „A csapatok válogatott, tehetséges mérnök- és gazdasági szakos hallgatókból állnak, akik a tapasztalatok szerint gyorsabban integrálhatók a vállalati folyamatokba, így hamar döntéshozó pozíciókat tölthetnek be cégeknél…”

Az X-Meditor Kft. munkatársai és önkéntesek által szervezett idei Formula Student Hungaryval egyidejűleg versenyfejlesztési konferenciát is tartanak a folyók (a kerékpárosok és az autók!) városában. A házigazda a Nyugat-dunántúli Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége.

Lásd még: 

http://infovilag.hu/index.php?action=print&news_id=34714

http://infovilag.hu/index.php?action=print&news_id=27214