Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Borban a vigasság az Erzsébet-ligetben

Borban a vigasság az Erzsébet-ligetben
Elek Lenke

Közeledik az ősz, a szüret és a boros rendezvények, fesztiválok időszaka. A legtöbb fesztiválon elég borsosak a belépődíjak, ráadásul a szokásosnál is magasabbak a pohárbérleti díjak és egy-egy deci bor sem kevés forintot kóstál.

Mindennek elsősorban az az oka, hogy a területet bérbeadók is jócskán felfelé nyomják a standbérleti összegeket. A borfesztiválozás tehát elég drága mulatság, egyszerűbb, ha veszünk egy jobb vinotékában néhány palack megbízható minőségű bort és magunk rendezünk otthon a barátokkal piknik alapon kóstolót, harapnivalókkal kísérve.

Ha mégis kirándulni vágyunk, és fesztiválozni, a Vingardium Borliget nevű esemény látszik kézenfekvőnek, főleg azoknak, akik a budapest-mátyásföldi Erzsébet-liget közelében laknak. A tavaly életre kelt borfesztivál az idén is jeles zenei fellépőkkel, új játékokkal, meglepetésekkel, különleges gasztronómiai kiállítókkal és persze sokféle kiváló magyar borral várja az érdeklődőket szeptember 1–3-ig az Erzsébet-ligetben. A rendezvény a budapesti, XVI. kerületi önkormányzat és az Erzsébet-ligeti Színház közreműködésével valósul meg.

A Vingardium Borliget egyben program-kavalkád az egész család számára. Bor, napsütés, koncertek, piknik a fűben, finom falatok – ígérik a szervezők. Az idén már háromnapos esemény az aszfaltos belváros helyett zöld közösségi térbe csábít mindenkit. A több száz éves fák árnyékában hangulatos zene, fűben heverős borozgatás, kalandos gyermekprogramok, érdekes borkurzusok és számos élmény vár a vendégekre. Mintegy 30 pincészet és bormárka mutatkozik be, köztük patinás nagy nevek és kisebb családi pincék is.

A zenei kínálatot az idén is a sokszínűség jellemzi. Délután a chill-hangulat dominál, estére pedig megtelik a tér, és fergeteges bulihangulat várható. Változás az előző évhez képest, hogy a pihenőkertben komolyzene szól majd a Klasszik Rádió kisszínpadán.

A gasztrosétányon a vendégek beleharaphatnak a szaftos Kolbice-ba, csipegethetnek hagyományos, kisipari módon készült sajtot a Zsendicétől, kipróbálhatják a különféle grill-szószokat és megkóstolhatják Szabó Győző forradalmi falatkáit. A környék büfékocsija, a Kalóz Burger is bemutatkozik,

Ha a fenti kavalkád nem lenne elég, akkor még további elemek színesítik az eseményt. Pihenőkert raklap-bútorokkal, amőba-fotelekkel és függőágyakkal, fényfestés, Ikarus nosztalgiabusz-járat az Örs vezér teréről, „gyorstalpaló” tanfolyam borszakértők vezetésével. A gyerekprogramok alatt az anyák mozgáskultúra-órákon vehetnek részt. Az idei nagy  újdonság a boros tematikájú szabadulószoba – persze józanoknak.