Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gorka Mustangján a Háború Művészete rendszám olvasható

Gorka Mustangján a Háború Művészete rendszám olvasható

„Gorka Sebestyén, a hamis fehér házi külpolitikai guru” címmel közölt írást a magyar–brit származású politikusról a tekintélyes Rolling Stone magazin, ami a nevével ellentétben egyáltalán nem zenei szakújság, sokkal inkább politikai-közéleti, amelyik számos témát nem mellesleg a zene felől közelít meg.

Gorka az észak-koreai válság kapcsán elhangzott nyilatkozatai miatt sodródott ismét a média homlokterébe, de szinte ugyanazzal a felhanggal, mint korábban: az iszlámról vallott nézetei felkészületlenségéről tanúskodnak. Több tekintélyes egyetem professzorát kérdezték meg erről, s egy sem volt pozitív véleménnyel Gorkáról, felhozva azt is, hogy a Corvinuson szerzett diplomája harmad-negyedrangú, sőt, hogy szakdolgozatát „postán rendelte meg”. Diplomájának megvédésekor felvetődött családi barátja, az uniós képviselő Schöpflin György neve is, akinek kijelentésére, hogy szögekkel kivert disznófejeket kell a határ mentén kirakni a muzulmánok elrettentésére, a Rolling Stone magazin is emlékezett.

Gorka felesége állást kapott a belbiztonsági minisztériumban, őt meg már el akarták küldeni a Fehér Házból, de nem találtak neki jobb állást. Most évi 155 ezer dolláros fizetést kap, és nem igazán tudják, mit csinál érte. Állítólag a médiában igyekszik magyarázni az elnök külpolos bizonyítványát.

Legutóbbi CNN-es szerepléséért Trump agyondicsérte.  Megtudjuk a cikkből azt is, hogy 27 ezer dolláros amerikai kormányközeli támogatásból hozta létre a magyarországi tartózkodása idején a maga kutatóközpontját. A Georgetown Egyetem professzora szerint iszlámfóbiája van és rasszista. Egy másik vélemény szerint nincs helye a Fehér Házban az ő nézeteinek, amelyek az amerikai értékrenddel szemben intoleranciát hirdetnek.

Még egy apróság: a Rolling Stone arra is felfigyelt, hogy Mustanggal jár dolgozni, aminek rendszámtábláján a ’Háború Művészete’ felirat olvasható.

Nem lenne a Breibart News az, ami, ha nem sietett volna gyorsan Gorka segítségére. Egyrészt köztudott, hogy Gorka Sebsetyén maga is dolgozott a Breibartnál, másrészt a Fox News tv-csatornával együtt ez a két médium az, amit Trump elfogad, elismer, és ahol teret kapnak politikai üzenetei. A Bob Dreyfuss Gorka-portréját megalapozatlan vagdalkozásnak nevezi a szerző, egy olyan írásnak, amit összeollózott a tények és állítások ellenőrzése nélkül a legkülönfélébb forrásokból. Zömében olyan forrásokból, amelyek a Breitbart szerint kimerítik a fake news (álhír) fogalmát.

Franciaországban lehet most reménykedni, hogy az Európai Unió ne veszítse el Lengyel- és Magyarországot. A német Focusban megjelent írás a magyar kormányt ultra-nacionalistának bélyegzi meg a Soros- és migráns-ellenes kampányt példaként felhozva. Arra a következtetésre jut, hogy három dolgot kellene meghirdetnie most az Európa-párti francia elnöknek: közös védelmi politikát, az uniós külső határok védelmét és az egységes menekültpolitikát. Mindezekkel nemcsak a két kelet-európai ország, de az Unió egésze, különösen a déli országok nyernének, miközben ezen országok uniós integrációja is erősödhetne. Különös tekintettel arra, hogy a délről várható újabb menekültáradat miatt új konfliktusok alakulhatnak ki. Merthogy Európa ebben még mindig nem tudott közös álláspontot kialakítani, olyat, amit minden tagállam elfogadna. Franciaország eddig elutasító volt a közös védelmi politikával szemben, de a cikk azzal érvel, hogy az minden országnak védelmi kiadásai csökkentéséhez és hatékonyabb védelmi politikához vezetne.

Arra lett figyelmes a burgerlandi Sieggrabenben a helyi újság, az Unzensuriert, hogy 13 építőipari magyar munkásnak hirtelen bejegyezték a tartózkodási engedélyét. Méghozzá nem sokkal az októberben várható, helyi választási regisztráció határidejének lejárta előtt Mattersburgban, ahol az Osztrák Néppárt keményen azon dolgozik, hogy megtarthassa többségét. A párt „nem is érti”, a véletlenszerű egybeesést, erről a Néppárt sieggrabeni szervezetének vezetője, David Kovacs adott ki közleményt.  

A The Peninsula katari napilap is beszámolt arról, hogy 33 ország számára adnak vízummentes beutazási lehetőséget 90 napra, s Magyarország is ezen országok között van. Ezzel az akadozó turizmust és a szállodaipart akarják felfuttatni.

Részesedést kíván vásárolni a budapesti bejegyzésű First EU Center Nuclear Fuel Kft. a nukleáris fűtőelem gyártással foglalkozó ukrán-kazah és orosz vegyes vállalatban – adta hírül a Kijev Post. Magyarként említi a cikk a céget, de úgy tudjuk, két ukrán a tulajdonosa. Az augusztus végi árverésen a 33 százalékos pakett induló ára 9 millió Ft.

A ’Mélyen megosztott Európá’-t mutatja be az RTN News spanyol lap, amely a kelet-európai országok közül Magyarországot kiemelve ír a gazdasági eredményekről és a demokrácia szégyenéről – bemutatva a kormányzó párt álságos politikáját.  S arra a következtetésre jut, hogy Európa ma sokkal jobban megosztott, mint a vasfüggöny leomlása és az új tagok uniós csatlakozása előtt volt – tekintve a jólétet, a vagyoni különbségeket, a boldogsági indexet és demokrácia helyzetét.