Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kerékpáros alagutat sajtoltak át Pannónia Szívében

Kerékpáros alagutat sajtoltak át Pannónia Szívében
(Tudósítónktól)

Itthon ilyen méretben még nem alkalmazott sajtolásos technológiával épült kerékpáros alagút az M1-es autópálya alatt. A forgalmat nem akadályozva elkészült, rendhagyó beruházást szakmai rendezvényen mutatta be a kivitelező Sycons Kft.

A Pannónia Szíve program részeként Etyektől Tarjánig épülő kerékpárút Bicske közelében keresztezi az M1-es autópálya kb. 8 m magas töltését. A sztrádán természetesen elképzelhetetlen a szintbeli kereszteződés, a meglévő közúti alagút mérete pedig nem tette lehetővé, hogy a kerékpárosok is azt használják. Ezért önálló kerékpáros alagutat kellett építeni, amelyhez egy nem hagyományos megoldást alkalmazott a kivitelező Sycons Kft. azért, hogy ne akadályozza a forgalmat.

A kivitelezés három fő részből állt. Elsőként ki kellett alakítani a rézsűbevágásokat az alagút két oldalán és gondoskodni arról, hogy a töltés oldala ne tudjon megcsúszni. Másodikként megépült a vasbeton támszerkezet. Ez akár 3000 tonnányi sajtolóerő felvételére is képes, elmozdulás és elformálódás nélkül, miáltal az alagút a tervezett nyomvonalban, egyenesen haladhat át a töltésen. Az ellentartó szerkezetet 10 méteres vasbeton cölöpök és 18 méteres feszített talajhorgonyok rögzítették. A cölöpök megerősítéséhez köbméterenként 360 kg vasat használtak a szakemberek.

A kivitelezés legfontosabb, harmadik lépése maga a sajtolás volt. Az alagút belsejét alkotó vasbeton elemek elejére erre a célra gyártott acélszerkezetű vágóélet erősítettek. A töltésbe sajtolt betonkeretek belsejéből kotrógéppel távolították el a felesleges földet. A sajtoláshoz 400 bar nyomású, hidraulikus berendezés szolgáltatta a tolóerőt. A gép óránként 25 cm-rel préselte egyre beljebb az egyenként 20 tonnás beton alagútelemeket. A teljes, 48 méter hosszú szakasz átsajtolása így kereken két hétig tartott.

A Sycons kivitelezésének minősége, pontossága és technológiai fegyelme biztosíték arra, hogy újonnan építendő járdák, kerékpárutak, alsóbbrendű utak kockázat nélkül átvezethetők vasútvonalak, utak, autópályák vagy egyéb műtárgyak alatt a meglévő létesítmények felbontása vagy korlátozása nélkül. 

Az etyeki építkezések a Pannónia Szíve program térségi turizmusfejlesztési program első ütemét alkotják.