Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Detox coaching a túlterhelt vezetőknek

Detox coaching a túlterhelt vezetőknek
(Tudósítónktól)

Az International Coach Federation tavalyi felmérése alapján már 53 300 professzionális coach dolgozik a világon és ezen felül még sok vezető és tréner használ coaching módszereket. A többségük, 35 százalék Nyugat-Európában tevékenykedik, és Észak-Amerikában éppen a harmaduk. 

Az utóbbi években Magyarországon is számottevően megnövekedett a coaching szakma képviselőinek száma. A Business Coach Kft. felmérése szerint az itthon dolgozó coachok legtöbbje közgazdász, kereskedelmi, banki és HR-területen szerzett korábbi szakmai tapasztalatot, 86 százalékuk jelenleg Budapesten dolgozik, átlagéletkoruk 46 év. Úgy gondolják, hogy a dinamikusan bővülő piacon a megkülönböztethetőség egyre fontosabb jelenség lesz.

„Szakmánk folyamatos változáson megy keresztül az elmúlt években. A megszerzett, nagyon alapos tudás és a fokozatosan bővülő tapasztalat sokszor már nem elég. A növekvő kínálati oldal elkezdte keresni az egyedi megoldásokat, szakembereket, így a képzésünk közben mindig tudatosítjuk és segítjük tanítványainkban ezek fontosságát” – mondta Komócsin Laura, az International Coach Federation magyar tagozatának alapító-elnöke.

A hazai piacon megjelentek a specializált coaching irányzatok és gyakorlatok. Ezek vagy egy bizonyos problémára szakosodnak például a munkahelyi kiégésre, vagy egy szűkebb kört, például a fiatal apák élethelyzetét segítő coachingot ajánlanak.

Csatlós Csilla executive coach saját felsővezetői munkája közben is sokszor találkozott a fejlődésre, tanulásra fordított idő hiányával. A vállalatvezetőkkel foglalkozó executive coachok gyakorlatában nagyon gyakori gond, hogy ügyfeleik a tanácsadási folyamatra nehezen találnak időt, és ha belekezdenek is, akkor sem tudnak teljesen a fejlődésre, tanulásra koncentrálni, ha ez egy munkával teli, sűrű nap közepébe ékelődik be. Ennek a problémának az áthidalására jött létre a Detox coaching módszer amely, egy egész napos elvonulást és tömbösített, vezetett tanácsadási konzultációt jelent a természet „fogságában”. „A módszer lényege, hogy egy napra sikerüljön kiszakadni a rohanó életből és csak a megoldandó élet- vagy karrierhelyzettel foglalkozni” – mondja Csatlós Csilla, a módszer fejlesztője. „A siker néha még engem is meglepett. Elismert, ismert emberek a reggeli munkára telefon nélkül érkeznek, várakozással, készülve arra, hogy valami fontos történik. Ez így van jól. Így a coaching azzá válik, ami a legfontosabb. Egy bensőséges találkozóvá, ahol férfivezetők szájából például rendszeresen elhangzik, hogy nem gondolták, hogy ennyit tudnak az őket érintő érzékeny dolgokról beszélni.”