Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kánikulai hétvégén jönnek a betörők

Kánikulai hétvégén jönnek a betörők
Infovilág

A biztosítók tapasztalatai alapján a nyári nyaralási idényben, s különösen a kánikulai hétvégéken megnő a lakásbetörések száma. Holott a legtöbb betörés néhány elővigyázatossági szabály megtartásával, biztonsági eszközökkel elkerülhető lenne.

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyaralási időszakban, s különösen a kánikulai hétvégéken növekszik a betöréses lopások, illetve a besurranásos esetek száma. A magukra hagyott ingatlanok még egy rövidebb utazás idején is gyakran könnyű célpontnak kínálkoznak a betörők számára, akik leggyakrabban ékszereket, készpénzt, kisméretű műszaki cikkeket (laptopot, fényképezőgépet, mobiltelefont) visznek magukkal. Hazánkban évente 40-50 ezer betöréses lopás történik.

Egy bezárt, ám gyenge minőségű zárszerkezettel ellátott ajtót akár 15 másodperc alatt ki tudja nyitni a betörő. Az illetéktelen behatolók egyéb módokon is bejutnak a lakásokba: az ablakok, erkélyajtók befeszítésével, hengerzár-töréssel, a zár-felfúrással, sőt fal- vagy tető kibontásával.

Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársainak betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottak beszéltek „betörési szokásaikról”, meg arról is, hogy milyen szempontok alapján választották ki a kiszemelt ingatlant. A kiválasztáskor az első: minél kisebb esély legyen arra, hogy felbukkanjon szemtanú, továbbá ne legyen riasztó, rács, vagy más a megfigyelőeszköz.

Néhány egyszerű szabály megtartásával és hatékony biztonsági eszközzel elérhető, hogy otthonunk ne váljék a betörők célpontjává. Néhány általános megelőzési intézkedést azonban mindenképpen érdemes megtenni – figyelmeztetnek biztosítási szakemberek:

  • Indulás előtt győződjünk meg arról, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak.
  • Fontos, hogy külső szemlélő számára ne tűnjék fel a lakók távolléte. Kérjünk meg egy hozzátartozót, barátot, szomszédot, hogy lehetőség szerint rendszeresen ellenőrizze az ingatlant, szellőztessen, kapcsolja fel a  villanyt, ürítse ki a postaládát. Jó szolgálatot tehet egy időzített kapcsoló, amely előre beprogramozott időszakokban felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a televíziót azt a látszatot keltve, hogy a lakók otthon tartózkodnak.
  • Ha kertes házban lakunk, ügyeljünk arra, hogy a bejárat az utca felől jól belátható legyen. A sövényt, magasra nőtt növényeket ajánlatos lenyírni, az illetétktelen behatoló számára így sokkal kockázatosabb egy járókelő felbukkanása. 
  • Ne hagyjunk kint a kertben kerti eszközöket, létrát, amelyek akár segíthetnek a betöréshez.
  • Ne tudja idegen, és ne legyen látható a közösségi portálokon sem, hogy a lakás üresen áll.

Egyre elterjedtebb szokás, hogy sokan a közösségi oldalakon közzéteszik, hogy éppen hol tartózkodnak, hol nyaralnak. Még ha a poszton nem szerepel is, hogy hol található a lakásunk, biztosan föllelhető bejegyzés, amellyel azonosítható a helyszín. 

A MABISZ lakásbiztosítási, vagyonvédelmi és kármegelőzési bizottsága a szövetség honlapján is elérhető „betörésvédelmi tájékoztatót” állított össze fogalommagyarázatokkal, megszívelendő tanácsokkal. 

Senki ne feledje: a régi lakásbiztosítások nem minden esetben szerepeltették az alapbiztosításban a betöréses lopás kockázatát. Az újabbakban már ez a kockázat is szerepel az alapbiztosításban. Ezért érdemes tanulmányozni a biztosítási dokumentációt, és szükség esetén szakember segítségét kérni.