Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Orbán-kormány militarizálni akarja az oktatást

Az Orbán-kormány militarizálni akarja az oktatást

A nemzetközileg jegyzett lapok csaknem kivétel nélkül vezető helyen foglalkoznak az észak-koreai atomfegyverkezés drámaian megnövekedett veszélyeivel, miután elterjedt annak a híre, hogy a phenjani rezsim immár képes nukleáris robbanó eszközzel ellátott rakéta indítására.

Észak-Korea maga jelentette be, hogy úgymond mérlegeli, csapást mérjen-e a csendes-óceáni Guamra, az Egyesült Államok támaszpont-szigetére. A világsajtó mai jellemző címlapképe Donald Trump vészjósló arcát mutatja, amint az amerikai elnök figyelmezteti Phenjant, ne játsszék a tűzzel.

A magyarokkal kapcsolatos nemzetközi médiafolyamban az eddigi megszokott, zömmel jogállamisági aggályokkal kapcsolatos kérdéskörök mellett újabb téma bukkan fel a Der Spiegel magazin online kiadásának jóvoltából. Új tanterv Magyarországon, az Orbán-kormány militarizálni akarja az oktatást – olvasható a beszámoló felcímében és címében. Az írás rövid témaösszefoglalója szerint Orbán Viktor idejekorán meg akarja kedveltetni a hivatásos katona, illetve a határvadász életpályát a fiatalokkal, és evégett most átdolgoztatja a tantervet, még a lövészet oktatását is mérlegelni kezdték.

A cikk kitér arra, hogy fiatalemberként a mostani kormányfő ki nem állhatta a katonai függőségi viszonyokat. A szocialista néphadseregben 1981–82-ben teljesített szolgálata idején többször volt fegyelmi problémája, így például engedély nélkül elhagyta a laktanyát – a Der Spiegel tudomása szerint például azért, hogy futballmeccsre menjen –, és ezért többször fogdába zárták.

Most el akarja rendelni a magyar ifjúság számára azt, ami egykor neki személyesen olyan gyűlöletes volt: a tanulók (fiúk és lányok) nevelésében a jövőben nagyobb szerepet kell kapnia a nemzeti közösségi szellemnek, a hazaszeretetnek és a védelmi képességeknek. Ezért nemrégiben megbízta a szociális, valamint a védelmi ügyekért felelős tárcát, hogy hazafias honvédelmi nevelési programot dolgozzon ki, amit be kell majd építeni a nemzeti tantervbe. 

A Der Spiegel szerzője megszólaltatja Nagy Attila Tibor politológust, aki elmondja, hogy a patriotizmusban természetesen nincs semmi rossz, de a kormány most be akarja vinni az iskolákba a saját politikáját, és olyan nevelést akar, ami ideológiailag közel áll hozzá.

A cikk megemlíti egyebek közt az iskolai lőterek létesítésének a gondolatát. Világossá teszi, hogy Orbán kizárta a kötelező katonai szolgálat újra bevezetését. A Der Spiegel megírja, hogy Magyarországon a honvédelmi minisztérium által a fiataloknak nyújtott katonai képzés intézménye mellett mintegy 80 ezer polgárőr, valamint járőröző mezőőrök ezrei tevékenykednek, akik a határ menti településeken egyben „migránsvadász” teendőket is ellátnak. Emellett tavaly elkezdték több ezer határvadász toborzását, illetve kiképzését – ők arra hivatottak, hogy a déli határ mentén egészítsék ki a határrendőrség és a hadsereg erőit.

Kérdéses, hogy mindemellett a magyar oktatási rendszer alkalmassá teszi-e a gyerekeket arra, hogy a jövőben megállják a helyüket a modern világban, miként azt Orbán Viktor állandóan követeli. A legutóbbi PISA-teszten Magyarország minden addiginál rosszabbul teljesített, és egyértelműen az OECD-átlag alatt szerepelt – jegyzi meg a Der Spiegel Online.

A Péterfalvi Attila által a Klubrádiónak hétfőn adott nyilatkozat alapján számolt be – az AFP francia hírügynökséggel együtt – az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál arról, hogy a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal elnöke bírálta a magyar kormányt, amiért az titkos információgyűjtésre használható, képi megfigyelőrendszert épít. Ez az elképzelés Péterfalvi megállapítása szerint súlyos probléma a polgári szabadságjogok szempontjából. Az EurActiv az interjúismertetéshez háttér-információként hozzáfűzi, hogy a törvénytervezetet annak a jobboldali populista Orbán Viktornak a kormánya készítette, akit bírálói rendszeresen vádolnak autoriter magatartással.

A tervezetet még a parlament elé kell terjeszteni, de az már most ellenreakciókat keltett ki külföldön – írja az uniós hírportál, és emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság a múlt hónapban jogi eljárást indított Magyarország ellen egy másik, szintén a polgári szabadságjogokat érintő ügyben, nevezetesen a külföldi támogatást élvező civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt, amely bírálói szerint Soros György ellen irányul.