Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zsidó kulturális fesztivál, avagy: örökkévalóság és változás, a műfaji sokszínűség jegyében

Zsidó kulturális fesztivál, avagy: örökkévalóság és változás, a műfaji sokszínűség jegyében
Elek Lenke

A magyarországi zsidó hitélet vezető képviselői tájékoztatták ma az újságírókat a pesti Goldmark-teremben a 20. zsidó kulturális fesztivál izgalmas és gazdag programjairól, a fellépő művészek jelenlétében.

A sokáig zsidó nyári fesztiválnak titulált eseménysorozat évről évre felvonultatja a zenei és színházi élet nagyságait. Komoly- és könnyűzenei koncertek, zenei csemegék – a roma és a zsidó zene egybegyúrása mindenesetre ezt ígéri – színházi és irodalmi programok várhatók, gyönyörű helyszíneken, köztük négy zsinagógában.

Az előprogram részeként augusztus 27-én a budai Frankel Leó úti zsinagógába, egy vidám nyárbúcsúztató klezmerestre invitálják a közönséget. Izgalmasnak ígérkezik a Budapest Bár és a Budapest Klezmer Band közös koncertje, amelyről a helyszínen Jávori Fegya és Farkas Balázs is beszámolt.

Bizonyára telt ház lesz a Koncz Zsuzsa-koncerten, akárcsak Révész Sándor fellépésén, aki „Rock and Roll közlegények” című műsorával lép színpadra.

Régen hallott nagy slágerek csendülnek fel Gábor S. Pál estjén, aki a hetvenes évek nagy slágereit írta, és akinek dalait legfeljebb a youtube-on hallgathattuk meg eddig. A kiváló pszichiáter nagy hatású beszédben szólt a helyszínen a roma holokauszt tragikumáról (ma 73 esztendeje, 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka számolták fel a auschwitz-birkenaui II/E. cigánytábort, kivégezték utolsó 3000 lakóját), és azokról a zseniális zenészekről – a Trio Midnight formációban például Szakcsi Lakatos Béláról és Tony Lakatosról – akik majd feldolgozzák a régi melódiákat.

A mai sajtóesemáény helyszínén, a Goldmark-teremben állítják majd színpadra Karinthy Ferenc egyik drámáját, valamint Nóti Károly „Szeressük egymást!” című bohózatát.

A pesti Bethlen téri és a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Máramaros eltűnt zsidó közösségének népköltészeti emlékei szólalnak meg Malek Andrea tolmácsolásában. Fesztbaum Béla hol másutt, mint Óbudán énekel majd Seress Rezső-klasszikusokat.

A szeptember 3–14. közötti fesztivál iránt máris nagy az érdeklődés, egyes koncertekre alig lehet jegyet kapni.