Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Finn romaholokauszt-kiállítás nyílik Budapesten

Finn romaholokauszt-kiállítás nyílik Budapesten
(Tudósítónktól)

Nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló kiállítás nyílik a holokauszt roma áldozatainak emléknapja alkalmából, csütörtökön, augusztus 3-án Budapesten, a Holokauszt Emlékközpontban.

Alkotója Veijo Baltzar (a képen) kulturális tanácsos, vándorcigány származású finn író, színházi rendező, zenész, sokoldalú előadóművész, a DROM kulturális és művészeti egyesület elnöke. (Aino Sederholm felvételén Veijo Baltzar; a kép a zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtárban készült 2017. június 29-én.)

A „Miranda – a cigány holokauszt” című kiállítás egy Szlovákiában született fiatal roma nő életén keresztül mutatja be a cigányok sorsát, szenvedését a második világháború idején. A tárlat a „Miranda szemein keresztül” európai kulturális kezdeményezés részeként érkezik hazánkba. Még az idén és a jövőre számos európai országban rendezik meg a tárlatot, majd 2018 tavaszán bemutatják Brüsszelben, az Európai Parlamentben is.

Elsőként természetesen a finn közönség láthatta a kiállítást a Finn Nemzeti Múzeumban 2013–14-ben, majd vándorkiállításként országszerte is bemutatták. Több mint egy millióan tekintették meg a tárlatot és ismerhették meg Miranda sorsát a vészkorszak alatt.

A kiállítást a szerző, Veijo Baltzar kulturális tanácsos nyitja meg holnap, augusztus 3-án délután öt órakor a holokauszt roma áldozatainak emléknapja alkalmából; a tárlat októberig látható a budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban.