Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tej, gyümölcs, zöldség az iskolásoknak: jó 5,8 millió euró Magyarországnak az EU-tól

Tej, gyümölcs, zöldség az iskolásoknak: jó 5,8 millió euró Magyarországnak az EU-tól

Augusztus 1-jére létrejön az új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogram, amelyet a 2017/2018. tanév első napjától kezdve unió-szerte bevezethetnek.

A programnak az a célja, hogy elterjessze a gyermekek körében az egészséges táplálkozási szokásokat. A program részeként gyümölcsöt, zöldséget és tejet osztanak, valamint olyan külön oktatási programokat szerveznek, amelyek a helyes táplálkozás fontosságát hangsúlyozzák, és bemutatják a gyermekeknek az élelmiszer-termelés folyamatát. Ez az egységes program egybeolvasztja és optimalizálja azokat a már létező kezdeményezéseket, amelyek tavaly több mint 20 millió gyermekhez jutottak el. Jóllehet, a részvétel önkéntes, mind a 28 tagállam jelezte, hogy a 2017/2018. iskolaévben részt fog venni a kezdeményezésben. A minden tagországra kiterjedő program az európai iskolások millióinak és mezőgazdasági gazdálkodók ezreinek nyújt értékes támogatást.
 
A tagállamok, amellett, hogy döntenek a program bevezetésének részleteiről – így tematikus oktatási intézkedések bevezetéséről és más mezőgazdasági termékek bevonásáról –, a program finanszírozásához nyújtott uniós támogatást kiegészíthetik nemzeti támogatással. A 2017/2018. tanévre megállapított 250 millió euró uniós finanszírozásból nagyjából 150 millió euró jut a gyümölcsökre és zöldségekre, és 100 millió euró a tejre. Magyarország 3 885 599 eurót kap a gyümölcs- és zöldségprogramra és 1 972 368 eurót az iskolatejprogramra. (Bővebben itt olvashat a programról.)

Címkék