Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Háromszor többen halnak meg otthoni, mint közlekedési balesetben

Háromszor többen halnak meg otthoni, mint közlekedési balesetben
Varga Péter

Hazánkban évek óta mintegy 630 ezer önálló balesetbiztosítást tartanak nyilván; lakás- gépjármű- és egyéb biztosítások kiegészítő balesetbiztosítási szolgáltatásaival együtt is a lakosságnak mindössze 11 százalékát védi ma valamilyen balesetbiztosítás.

E védelemre korántsem csak az aktív életmódot folytatók szorulnak rá: a balesetek 85-90 százaléka ugyanis a biztonságosnak gondolt háztartásokban történik. A hazai balesetbiztosításokhoz kapcsolódó díjak és térítések aránya igen kedvező: 10 millió forintos térítési limit már akár havi 2 ezer forintos díj ellenében is szerezhető.

Bár az emberek többsége az otthonában érzi magát a legnagyobb biztonságban, biztosítók tapasztalatai szerint gyakoriságban az otthoni balesetek vezetnek: a balesetbiztosítási térítések csaknem 90 százalékát ilyen esetekre fizetik ki a biztosítók. A KSH adatai szerint évente kereken 1800-an háztartási – csaknem háromszor annyian, mint közlekedési – balesetben veszítik életüket. Az otthoni balesetek több mint fele esés, zuhanás, égés, éles és szúró tárgyak miatti sérülés.

Noha immár egy évtizede bevezették, továbbra is igen kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítási járulék terhére nem fedezhetőek az extrém, illetve hivatásszerűen űzött sportok okozta balesetekhez kapcsolódó ellátások. Ugyanakkor egyre több balesetbiztosítás kiterjeszthető a közkedvelt extrém sportokra (például vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás, bungee jumping, ejtőernyőzés stb.) is.

Balesetbiztosítást magánszemély jellemzően éves időszakra köthet. Kedvező változás az utóbbi években, hogy határozott idejű biztosítási csomagokat is kínálnak nekik: napi néhány száz forint díj ellenében egy-egy esemény időszakára szóló, széles körű, akár tízmillió forint térítést szavatoló védelem szerezhető. Meggondolandó tehát, hogy egy-egy fesztivál 100 ezer forintos heti jegye mellé háromezer forintért kiemelt védelmet is vásároljon a részvevő vagy családja.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy balesetbiztosítás esetén az alkoholos (és a kábítószeres? – a szerk.) befolyásoltság kizáró tényező, ha a balesetet egyértelműen ez az állapot idézte elő. Ugyanez áll a gondatlanságra is (pl. napégés, tiltott helyen fürdés). Mivel a balesetbiztosítások fedezeti köre számos részletben merőben eltérhet egymástól, mindenképpen célszerű előre tájékozódni a biztosítási védelemről.

A balesetbiztosítások többnyire 24 órában, a világ minden országában érvényesek (jellemző kivételt a csoportos munkahelyi baleseti konstrukciók képeznek). Tehát nem csak itthon, hanem külföldi utazás alkalmával is kedvező kiegészítő szolgáltatást kínálnak az utasbiztosítások mellé.

Tekintettel arra, hogy a balesetbiztosítási védelem kétötödét a különféle biztosításokhoz kapcsolódó kiegészítő csomagok kínálják, jogos a kérdés: kell-e önálló balesetbiztosítás. Szakértői válasz: a kiegészítő balesetbiztosítások térítési limitjei általában jóval alacsonyabbak, mint amelyek az önálló balesetbiztosításokra jellemzőek. Mindenképpen érdemes tehát önálló balesetbiztosításban is gondolkodni, főleg annak tudatában, hogy baleset esetén mindkét biztosítás igénybe vehető, a szolgáltatások összeadódnak.