Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csonttöréshez biogipsz: bécsi újdonság

Csonttöréshez biogipsz: bécsi újdonság
EuroCommPR*Bécs

Újabban műanyag helyett fa alapú anyagot, biogipszet használnak a csonttörések rögzítésére a bécsi Wilhelminenspital kórházban. Az újfajta gipsz környezetbarát, hiszen biológiailag lebomlik, a betegek és a kórház dolgozói mégsem ezért szeretik elsősorban. (Képek: KAV/Cerny)

Bécs egészségügyi intézményei közül mindenképpen a Wilhelminenspital kórházat érdemes választania annak, akinek csonttörés esetén a szakszerű egészségügyi ellátás mellett a környezetvédelem és az innováció is fontos. Ott ugyanis nemrég elkezdték használni a biogipszet, amely a műanyag rögzítő szerkezeteket hivatott felváltani.

Az újfajta gipsznek számos előnyös tulajdonsága van, ami miatt a kórház munkatársai szívesen dolgoznak vele. Egyrészt jóval egyszerűbb a kezelése, mint műanyag elődjének. A biogipsz sárgás színű, rostos szerkezetűnek látszó anyagát egy különleges kályhában fölmelegítik, így kiválóan formázható. Miután hozzáigazították a törött testrészhez, kihűl, és kemény, vízálló rögzítő lesz belőle. A természetes összetevőknek köszönhetően pedig egyáltalán nem szükséges kesztyűt vagy maszkot viselni az anyag kezelése közben.

További előnye, hogy ha igazítani kell a gipszen, mert a törött végtagról már eltűnt a duzzanat, akkor a rögzítőt újra felmelegítve hozzá lehet alakítani a testrész megváltozott formájához, és nem kell új gipszet felhelyezni.

A biogipsz környezetbarát anyaga biológiailag lebomlik, mivel fából állítják elő, így levétel után nem számít külön kezelést kívánó veszélyes hulladéknak.