Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel

Rezsicsökkentés környezetvédelmi intézkedésekkel
EuroCommPR*Bécs

Az osztrák főváros csaknem húsz éve segíti a helyi vállalkozásokat abban, hogy miként csökkentsék környezetvédelmi intézkedésekkel a működési kiadásaikat. (Kép: Houdek)

Az ÖkoBusiness Wient még 1998-ban hívta életre az osztrák főváros környezetvédelmi ügyosztálya, az MA22, hogy a környezetet és az erőforrásokat kímélő intézkedések ösztönzésével segítsék a bécsi vállalkozásokat a működési költségeik csökkentésében.

Az ÖkoBusiness Wien 19 évvel ezelőtti alapítása óta mintegy 1200 cég 145,6 millió eurót spórolt és rengeteg hulladéktól, szén-dioxidtól és vegyszertől kímélte meg a környezetet.

A kezdeményezés egyértelműen bizonyítja, hogy a költségcsökkentés és a környezetvédelem nem zárja ki egymást, és sokszor már nagyon apró változtatásokkal is nagyon sokat lehet tenni a természetért. Az Austrian Airlines-nál például könnyebb modellekre cserélték a mentőmellényeket, és már a kapuknák az utasok kezébe adják az újságokat és az egyéb olvasnivalókat. Így nem kell külön fuvarokkal a repülőgépekhez szállítani a sajtótermékeket, amivel üzemanyag takarítható meg.

Szintén lelkes résztvevője a programnak a bécsi dán nagykövetség. A külképviseleten tavaly egy sor olyan apró változtatást is bevezettek, amellyel áramot, illetve energiát takaríthat meg és csökkenthető a hulladék és szemét. Papír kéztörlő helyett textiltörülközőket használnak a mosdókban, és papírtörlő helyett mikroszálas ruhákkal tisztítják az ablakokat. Ügyelnek a tisztítószerek optimális felhasználására, LED-izzókra cserélték a hagyományos égőket, szigetelték az ablakokat és kétoldalasan nyomtatnak. A munkatársak és a vendégek mobilitásának ösztönzésére pedig legutóbb biciklitárolóvá alakították át a követség egyik diplomata-parkolóját. Ott kapott helyet a 2014-ben beszerzett négy szolgálati kerékpár, és a biciklivel érkező vendégek is ott parkolhatnak.

„Az ÖkoBusiness Wiennel olyan helyi programra bukkantunk, amellyel itt, Bécsben is megvalósíthatjuk az otthoni mobilitási koncepciót, amely a városi környezetben főként a kerékpárra épít. A programban részvételünkkel ráadásul hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz Bécsben” – mondta Liselotte Plesner, a Dán Királyság ausztriai nagykövete a programról.

Az ÖkoBusiness Wient a többi között a Bécsi Gazdasági Kamara, az osztrák környezetvédelmi minisztérium és a Bécsi Zöldáram Alap támogatja. A programban fennállása óta a bécsi cégek összesen 125 930 tonna hulladéktól és 443 000 tonna szén-dioxidtól kímélték meg a környezetet, 1,53 terrawattórányival kevesebb energiát használtak fel, valamint 150,8 millió kilométer utat és 2,7 millió köbméter ivóvizet spóroltak meg. Ezekkel a mennyiségekkel 75 000 hőlégballont és 2,5 millió szemeteskukát lehetne megtölteni, kétharmadig feltölthető lenne az Alte Donau és egy éven át kaphatna áramot a bécsi háztartások 58%-a.