Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Politikai boszorkányüldözés: török jogvédők előzetes letartóztatásban

Politikai boszorkányüldözés: török jogvédők előzetes letartóztatásban

Az őrizetbe vett tíz jogvédő közül hat előzetes letartóztatásban marad, ami aggasztó és elkeserítő arcul csapása az igazságszolgáltatásnak, egy újabb mélypontja a tavalyi puccskísérlet utáni leszámolásoknak – adta tudtul az Amnesty International.

A nemzetközi jogvédő szervezet törökországi igazgatója is azok között van, akik az őrizetben maradnak. İdil Esert kilenc másik jogvédő mellett július 5-én egy szokványos foglalkozáson tartóztatták le. Közülük négyet ma kora reggel a hatóságok óvadék ellenében elengedtek, de továbbra is nyomoznak ellenük. Mind a tízüket ugyanazzal vádolják: „bűncselekmény elkövetése egy terrorszervezet nevében anélkül, hogy tagjai lennének”. A hat, rács mögött maradó ezzel (korántsem önképnt!) csatlakozott az egy hónappal ezelőtt letartóztatott helyi Amnesty elnökhöz, Taner Kilichez.

„Az ügyészeknek 12 napjuk lett volna, hogy kimondják a nyilvánvalót: a tíz aktivista ártatlan. A vád alá helyezésük mutatja, hogy az igazság és az igazságszolgáltatás mára ismeretlen fogalommá váltak Törökországban – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. – Ez nem törvényes eljárás, hanem politikai boszorkányüldözés, amely borzasztó jövőt vetít elénk.”

A bizarr vádak között van, hogy megpróbálják İdilt kapcsolatba hozni három, egymással kapcsolatban nem álló, ellenérdekelt terrorszervezettel az amnestys munkáján keresztül. Az ügyészek két AI-kampány miatt kérték a bíróságtól, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba, csakhogy egyik kampánynak sem a helyi Amnesty volt a kitalálója, az egyik ráadául még İdil érkezése előtt történt.

İlknur Üstünt (Women's Coalition), akit ma óvadékkal elengedtek, azzal vádolnak, hogy megpróbált támogatást szerezni egy „nagykövetségtől” egy „nemi egyenjogúság és részvétel a döntés-előkészítésben" című kezdeményezéshez.

„A mai nap tanulsága, hogy Törökországban bűncselekmény a kiállás az emberi jogokért. Most eljött az igazság pillanata Törökország és a nemzetközi közösség számára: a világ vezetőinek be kell fejezniük a tétlenkedést, fel kell hagyniuk a szokásos megoldásaikkal, és figyelmeztető nyomás alá kell helyezniük a török hatóságokat, hogy ejtsék a nevetséges vádat, és azonnal, feltétel nélkül engedjék szabadon az Isztambuli 10-eket.”

Az őrizteben maradt hat jogvédő: İdil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Veli Acu (Human Rights Agenda Association) Ali Gharavi (IT tanácsadó) és Peter Steudtner (polgári engedetlenségi és mentálhigiénés szakember).

Az óvadék ellenében elengedett négy jogvédő Nalan Erkem (Citizens Assembly), İlknur Üstün (Women's Coalition), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) és Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative).

Taner Kilicet június 6-án fogták el. Három nappal később vád alá helyezték mondván „Fethullah Gülen terrorszervezetének tagja”. Kilic azóta előzetes letartóztatásban van. Taner Kilic 2002 óta az Amnesty török szekciójának elnökségi tagja, 2014 óta az elnöke. Évtizedek óta dolgozik emberi jogi szervezeteknek Törökországban, elkötelezett és bátor jogvédő.