Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Győztesek évada – már az őszre készülnek a Pannon Filharmonikusok

Győztesek évada – már az őszre készülnek a Pannon Filharmonikusok
(Munkatársunktól)

A zeneszeretők örömmel nyugtázzák, hogy országszerte egyre több színvonalas szimfonikus együttes népszerűsíti a klasszikusokat. Például a baranyai megyeszékhelyen alapított Pannon Filharmonikusok immár a 14. évadát zárta a zenekar megújulását követően. Tavaly új kamarasorozatot indított Művészbejáró címen, és több mint 1100 bérletet értékesített a Müpában meghirdetett sorozatára.

A Győztesekkel játszunk! jelszóval meghirdetett évadban a hangszeres olimpiák egyedülálló nyerteseit hívta vendégművésznek a fővárosi és pécsi sorozataiba, első alkalommal járt koncertkörúton a Déli Kulturális Övezetben, valamint először szállt versenybe és meg is nyerte a közönségdíjat az Armel Operafesztiválon.

A koncertek kimagasló közönségsikerrel zajlottak, valamennyi előadást telt ház előtt játszotta a Pannon Filharmonikusok, ötödével nőtt a nézőszám és a jegybevétel. S ami nem lényegtelen: ez az évad volt az első, hogy érezhető fizetésemelést kaptak a muzsikusok.

Csaknem 150 hangversenyt hallgathatott meg a közönség a 2016/2017. évadban. Emellett a Pannon Filharmonikusok ellátta a Pécsi Nemzeti Színház zenés színházi produkcióiban felvállalt kötelezettségét is. Összesen több mint hatvan előadásban működött közre. A nemrég zárult évadban mintegy nyolcvan vendégművész és több mint húsz kórus, valamint négy vendégzenekar lépett színpadra a Pannon Filharmonikusok meghívására. Az együttes gálakoncertet adott Pécsett a MET operacsillagaival, majd Plácido Domingo közreműködésével került sor Verdi Traviata című operájának bemutatójára.

A zenekar fesztiválkórusa sokat tett azért, hogy gondos szakmai munkával, igényes művészeti együttesként a korhű barokk játékstílust egyre szélesebb réteg ismerhesse meg. Az együttes változatos programjai a régi zenétől a kortársig élményt nyújtó előadásokig terjednek.

Az idei évad bővelkedett a ritkán játszott, és kihívást jelentő nagyzenekari művekben, de hatalmas közönségérdeklődés mellett mutatta be az együttes J. S. Bach monumentális Máté-passióját is. A szakmai műhelymunka elősegítésére új koncertsorozatot indított az együttes Művészbejáró címmel, mely a zenekarban létrejövő egyedi kamaraformációk produkcióit mutatja be a zenekari próbateremben.

A Reformáció 500 elnevezésű sorozat keretében barokk előadásokat tartottak, a pécsi születésű képzőművész Victor Vasarely emlékére turisztikai együttműködés valósult meg a Janus Pannonius Múzeummal, Csorba Győző Kossuth-díjas költő tiszteletére emlékkoncertet adott az együttes a Csorba Győző Könyvtárral együttműködésben, valamint a Pécsi Tudományegyetem 650 éves fennállásának jubileumi évének keretében adta szeptember 1-jei koncertjét a város napján.

Az évad szomorú eseménye volt Kocsis Zoltán elvesztése. A kiváló zongoraművész és karmester a zenekar állandó vendégkarmestereként az együttes szakmai mentora is volt. Februárban emlékkoncertet adott az együttes a zeneszerző tiszteletére, valamint a tavasszal meghirdetett bérletsorozataiban három koncerten emlékezik meg a kiváló művészről.

Sikerült tető alá hozni a helyi „turisztikai menedzsment desztinációval” (elképesztő név! – a szerk.) azt a megállapodást, amelynek szerint az érdeklődők a nyártól zenei témasétákon vehet részt a Pécsi Bazilikától a Kodály-központig; a barangolás „végállomása” a Pannon Filharmonikusok egy-egy hétvégi koncertje lesz majd az ősztől.