Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Életmentés, Nobel-díjasok, kkv-k megsegítése uniós költségvetésből

Életmentés, Nobel-díjasok, kkv-k megsegítése uniós költségvetésből

Az Európai Bizottság ma három jelentést tett közzé a 2016. évi uniós költségvetés végrehajtásáról. A dokumentumok megállapítják, hogy a költségvetés hozzájárult az EU politikai prioritásainak megvalósításához, hozzáadott értéket hozott létre az uniós polgárok számára, valamint az összegeket az uniós szabályokkal összhangban használták fel.

A következtetések között szerepel az is, hogy az uniós szabályok egyszerűsítése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a helyi hatóságok, gazdálkodók vagy vállalkozások hatékonyan és helyesen használják fel az uniós forrásokat. Ezt megerősítik azok az ajánlások is, melyeket az egyszerűsítéssel foglalkozó magas szintű csoport ma terjesztett elő.

A 2016-i uniós költségvetés eredményei között szerepelnek a következők:

  • a kémiai Nobel-díjat három olyan tudós nyerte, aki a kutatásaihoz uniós támogatásban részesült
  • hozzávetőlegesen 7 millió gazdálkodó részesült közvetlen kifizetésben
  • 150 millió eurót fordítottak a tejválság kezelésére
  • 21 ország több mint 140 ezer kis- és középvállalkozása összesen 5,5 milliárd euró kölcsönhöz jutott a vállalkozások versenyképességét és a kkv-kat segítő program (COSME) révén
  • a költségvetés 21%-át fordították a klímaváltozás elleni küzdelemre
  • több 2 milliárd eurót fordítottak humanitárius segélyekre, melyből több mint 80 országban több mint 120 millió kiszolgáltatott helyzetben lévő személy részesült
  • a Földközi-tengeren százezrek életét mentették meg a tagállamok és az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség közös erőfeszítéseinek köszönhetően.

A teljes angol nyelvű közlemény itt olvasható.