Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Országjáráson az Arany-busz

Országjáráson az Arany-busz
(Munkatársunktól)

Stílusosan egy (volt) buszpályaudvaron, a budai Kosztolányi Dezső téren mutatták be ma a Petőfi Irodalom Múzeum mozgókiállítását. A Toldiból származó idézetekkel és rajzokkal ékesített Arany-busz a költő születésének 200. évfordulója tiszteletére több mint egy éven át járja az országot, de felkeresi a határon túli magyarlakta településeket is.

Májusban nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban az Arany János előtt tisztelgő reprezentatív kiállítás, amely az Önarckép álarcokban címet viseli. Időközben elkészült a tárlat utazó változata: az Arany 200 busz július 10-től járja az országot.

A különleges járművön egyebek mellett egyedi installációs elemek várják a látogatókat, s ez a különleges látványvilág segíti a szövegértelmezés, a befogadás folyamatát. A beépített digitális eszközök pedig lehetőséget teremtenek Arany költészetének mélyebb megismerésére, vagy éppen szórakoztató játékra. Kipróbálható például a Toldi-erőjáték egy (digitális) petrencés rúddal vagy egy malomkővel is. Verseket, balladákat és reppelt Arany-szövegeket hallgathatunk, illetve bepillanthatunk a sejtelmes radványi erdőbe.

Arany János a 19. században főként gyalog, vagy vonattal, gőzhajóval, omnibusszal járta az országot – Nagyszalontától a csehországi Karlsbadig (ma Karlovy Vary), ahová gyógykezelésre járt. Most az Arany-busz jövő őszig számos helyszínt érint ezek közül, természetesen a határon túli szülővárosát is.

A buszt szakmailag felkészült kollégák kísérik, így kérhető vezetés, illetve foglalkoztatás is. A busz melletti pihenőben a látogatóknak alkalmuk lesz Arany-köteteket lapozgatni, fejtörőket kitölteni, szójátékokkal vetélkedni.

Nyáron az Arany-busz kulturális rendezvényeken és irodalmi-művészeti fesztiválokon is szerepel, a tanév közben pedig oktatási intézmények, könyvtárak, művelődési házak, múzeumok meghívásának tesz eleget.

Az Arany-buszt eddig százhúsz településre hívták meg. Magyarországi helyszíneken kívül jelentkeztek Horvátországból, Szlovéniából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából is.

A mozgó kiállítás látogatása ingyenes, a fogadó intézményektől csupán a parkolóhelyet és villanyáram-csatlakozási lehetőséget kért a Petőfi Irodalmi Múzeum.