Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Veszélyben a sajtószabadság – újabb atrocitás ért magyar újságírókat

Veszélyben a sajtószabadság – újabb atrocitás ért magyar újságírókat
TASZ-sajtóközlemény

Az ATV híradása arról számolt be, hogy a vizes vébé városligeti helyszínére tervezett szerdai forgatásuk teljes kudarcba fulladt a helyszínt őrző biztonsági őrök fenyegető fellépése miatt. Az, ha a választások közeledtével mindennapossá válik a sajtó fizikai korlátozása, különösen aggályos, ezért a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet minden lehetséges jogi eszközt megragad ahhoz, hogy megvédje a hozzá forduló újságírók jogait, és azon keresztül a sajtószabadságot.

Az ATV tudósítói szerdán azért mentek a Városligetbe, hogy tájékoztassák a közvéleményt a helyszíni munkálatokról. Az ATV által a TASZ rendelkezésére bocsátott kép- és hanganyag tanúsága szerint a helyszíni biztonsági őrök magukból kikelve, minősíthetetlen stílusban, öklükkel fenyegetőzve üldözték el az ATV riporterét és operatőrét, utóbbit két kézzel meg is lökték. Az ordítozó biztonsági őrök azt kifogásolták, hogy a sajtó videóra veszi őket.

A TASZ álláspontja szerint a köztulajdont védő biztonsági őrök az állam megbízásából dolgoznak, ezért kötelesek tűrni a sajtószabadság gyakorlását. A polgári jog szabályai alapján mindenki maga dönthet ugyan arról, hogy készülhet-e róla képfelvétel, de ez a szabály nem abszolút érvényű. A szervezet hangsúlyozza, hogy ha a sajtó csak úgy tud felvételt készíteni egy közérdekű eseményről, hogy közben filmre veszi az eseményt biztosító biztonsági őröket, akkor nekik el kell viselniük a forgatást, de alappal várhatják el, hogy a később bemutatott képanyagban ne legyenek felismerhetőek.

A TASZ felhívja rá a figyelmet, hogy a vébé megrendezéséért felelős államnak az is a felelőssége, hogy a rendezvény helyszínének biztosítására megfelelően felkészített biztonsági őröket alkalmazzon, akik ismerik a sajtó jogait, és képesek civilizáltan kommunikálni a helyszínre érkező magyar és külföldi tudósítókkal, már az előkészületek időszakában is. A TASZ szerint a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy ne dolgozhassanak tovább a vébé helyszínén azok a személyek, akik jogsértő módon, erőszakkal fenyegetőzve léptek fel a jogait gyakorló sajtóval szemben.

A TASZ emlékeztet rá, hogy az ATV munkatársait érő atrocitás nem példa nélküli a hazai közéletben: az utóbbi időben feltűnően nehezebb a dolguk azoknak az újságíróknak, akik be akarnak számolni a közhatalom munkájáról és a közpénzek költéséről. A TASZ az alábbi példákat hozza fel: a hétvégén a Hírtv nem készíthetett vágóképeket a miniszterelnök leendő munkahelyéül szolgáló (budavári) karmelita kolostor átépítési munkálatairól, mert a helyszínre kivezényelt rendőrök ezt megtiltották. Ezt megelőzően a 444.hu munkatársát, Halász Júliát erőszakkal zárták ki a kormány nemzeti konzultációt népszerűsítő lakossági fórumáról. Mindeközben újra és újra megtörténik, hogy a parlamentből határozatlan időre kitiltják a házelnök tetszésének nem megfelelően tudósító újságírókat – emeli ki a TASZ.

„Nem maradhat következmények nélkül az, hogy a vizes vébé területét őrző, az állam megbízásából eljáró biztonsági őrök támadóan léptek fel a rendezvény előkészületeiről jogszerűen tudósító sajtóval szemben. A július közepén kezdődő vizes világbajnokság az egész ország sporteseménye, amely közpénzből szerveződik. A rendezvény sikere tehát közös ügyünk. A sajtónak így nemcsak joga, de kötelessége is, hogy beszámoljon a lebonyolításáért felelős szervek munkájáról, amibe magától értetődően beletartozhat az előkészületi munkálatok feltérképezése” – mondta el Vissy Beatrix, a TASZ politikai szabadságjogok projektjének munkatársa.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének állásfoglalása


A Magyar Újságírók Országos Szövetsége aggodalommal figyeli, ahogyan a kormányzat, illetve a kormány által megbízott szereplők tevékenysége nyomán egyre gyakrabban ütközik akadályokba a sajtó alkotmányos feladatainak teljesítése. Ezúttal a vizes vb épülőben lévő helyszíneinél gátolták meg az újságírók munkavégzését, mindennemű jogi felhatalmazás nélkül.

A MÚOSZ jogi álláspontja szerint a sportesemények közvetítési jogai vagyoni értékű jogok, amelyeket értékesíteni lehet, és ilyen esetekben akár bizonyos fajta kizárólagosság is érvényesülhet, ugyanakkor a teljes egészében közpénzből finanszírozott, mindenfajta üzleti jelleget nélkülöző vizes világbajnokság előkészületei esetében egy ilyen korlátozás egyetlen jogi feltétele sem áll fenn. A hatályos magyar jog alapján a teljes rendezvényről illetve annak helyszíneiről nem tilthatják ki a sajtót – a sportközvetítés kizárólagossága csupán a versenyszámok, eredményhirdetések esetében érvényesíthető jogszerűen.

A MÚOSZ ezért felszólítja a világbajnokság rendezőit és a közreműködő állami szerveket, hogy tartsák tiszteletben Magyarország törvényeit, ne akadályozzák az újságírókat az alkotmányban és a médiatörvényben rögzített tájékoztatási feladataik ellátásában, és tartózkodjanak a velük szembeni erőszak minden formájától.