Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Változások a kötelező biztosítások piacán

Változások a kötelező biztosítások piacán
Varga Péter

A Netrisk.hu adatai szerint 2017 első félévében a személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainak (kgfb) átlagdíja 34 500 forint volt, ami 8,5 százalékkal magasabb 2016 hasonló időszakában mért 31 800 forintos szintnél.

Az év eleje óta ugyanakkor érdemi változás már nem tapasztalható a díjak mértékében. Az összes kgfb-kötésnek immár kétharmadát adják az évközi szerződések, melyek négyötödén öt biztosító: az Aegon, az Allianz, a K&H, az Union és a Wáberer osztozik.

Év közben az éritettek két okból kötnek kgfb-szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán (ezt nevezik évfordulós kötésnek). Az utóbbiak esetében átlagosan 27 400 forintért szerződtek az autósok, az összes szerződés csaknem kétharmadát adó azonnali kötések átlagosan 39 200 forintért.

Az év első felében a netrisk.hu portálon kezdeményezett összes kgfb-szerződés 35 százaléka évfordulós váltás volt, ami azt mutatja, hogy az autósok jó része az év végi kampányidőszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Az év végi kampányhoz hasonlóan év közben is számos díjkedvezményt kínálnak a biztosítók, melyek összességében akár harmadával is csökkenthetik az adott autóra vonatkozó fizetendő díjat. Többségük egyaránt kedvezményt ad az egyösszegű befizetésre, illetve a bankszámláról történő fizetésre. Ennek is köszönhető, hogy az évközi váltók 63 százaléka már eltekint a postai csekktől, és 70 százalékuk egyösszegben rendezi a díját.

Biztosítók szerint vizsgálva az évközi kgfb-szerződéseket tapasztalható, hogy miközben egyes biztosítók mind az év végi kampányban, mind az évközi időszakban a csúcson szerepelnek, mások inkább valamelyik szezonra összpontosítanak.

Az idei évközi szezon eddigi nyertesei (az Aegon az Allianz, a K&H, az Union és a Wáberer) együttesen az új szerződések 79 százalékát szerezték meg. Közülük két nagy, az Aegon és az Allianz is hiányzott az év végi kampányidőszak ötös listájáról, ami azt mutatja, hogy ők elsősorban az egyébként immár az autósok kétharmadát érintő évközi időszakra koncentrálnak.