Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar fiatal nemzetközi denevérkutató táborban

 Magyar fiatal nemzetközi denevérkutató táborban
(Tudósítónktól)

Sztranyovszky Lóránt, a 25. ifjúsági tudományos és innovációs verseny II. helyezettje vett részt a Magyar Innovációs Szövetség delegáltjaként a Stiftung Schweizer Jugend forscht (Kutató Svájci Ifjúság Alapítvány) minapi nemzetközi élővilág-kutató hetén (International Wildlife Research Week).

A rendezvény helyszíne a graubündeni Tschierv volt, a kutatások Val Müstairban zajlottak. Az eseményen Svájc, Német-, Olasz-, Svéd-, Cseh-, Észtország és Grúzia diákjai vettek még részt.

Sztranyovszky Lóránt, a kőbányai Zrínyi Miklós Gimnázium tanulója két svájci és egy grúz fiatal társaságában vizsgálta a denevérek eloszlását a különböző jellegű területek (erdő, mező, mocsár, falu) között. A cél a denevérek által kedvelt területek megtalálása volt, valamint ok–okozati összefüggés keresése a mért aktivitás és az ott tenyésző ízeltlábúak (mint potenciális táplálék) mennyisége között.

Az ifjú kutatók a kijelölt területeket bejárva, az erre a célra kifejlesztett eszközzel érzékelték és rögzítették a denevérek által kibocsájtott nagyfrekvenciájú hangokat. A várakozásokkal ellentétben a denevérek kevésbé voltak aktívak az erdőkben és a mezőkön, közepesen a vízhez közeli területeken, viszont rendkívüli, csaknem folyamatos aktivitást tanúsítottak a lakott területek közelében. Ennek oka feltehetőleg az, hogy – bár mint ismeretes, a denevérek jobban kedvelik a sötét élőhelyeket – a közvilágítás szinte mágnesként vonzza a különböző rovarokat, a denevérek táplálékát.

Észleléseiket a csapat tagjai tudományos jelentésben foglalták össze, és élő szóba is előadták.