Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Villámveszélyben az elektronikus készülékek, modemek, routerek – van védelem!

Villámveszélyben az elektronikus készülékek, modemek, routerek – van védelem!
(Munkatársunktól)

Meteorológusok szerint hazánk területét évente és négyzetkilométerenként átlagosan két és fél, azaz 230–240 ezer villámcsapás éri. A leggyakrabban júliusban és augusztusban kell viharokra számítani.

A viharzónákban több százezer voltos feszültség-ingadozások jöhetnek létre, a túlfeszültség súlyos károkat okozhat – és okoz is gyakorta – az elektromos, a távbeszélő- és internet-hálózatban, -készülékekben egyaránt.

Különösen érzékenyek erre a fizikai ártalomra a manapság a háztartások és munkahelyek igen nagy többségében használt, működő routerek és modemek. A jeles gyártók (köztük a Fritz!Box-airól ismert német AVM) eleve ellátja termékeit egy bizonyos teljesítményű túlfeszültség-védelemmel. Ennek ellenére nem létezik abszolút védelem a közelben becsapó villámok ellen. A modemek, útválasztók és egyéb elektronikai és távközlési eszközök a helyi számítógépes hálózaton (LAN) sőt az USB-kapcsolatokon keresztül is károsodhatnak.

Miként védhetők meg internetes eszközeink?

  • A legfontosabb: vihar esetén vagy a lakás, munkahely elhagyása előtt áramtalanítsa a készülékeket, húzza ki belőlük a szolgáltatói kábelcsatlakozókat. Ez a vezetékes telefonkészülékekre és tartozékaikra is érvényes.

  • Célszerű a gyártói védelemmel ellátott elosztók dugaszát is kihúzni a konnektorból, mert többségük billenőkapcsolója kevés ahhoz, hogy ellenálljon a villámcsapás okozta túlfeszültségnek.

  • A veszély elmúltával mindig előbb a gyengeáramú (DSL-) kapcsolatot célszerű helyreállítani, és csak utána a hálózati áramét. Áramtalanítás után szükségtelen a készülékek újra konfigurálása.

Természetesen a modemek, routerek áramtalanítása után megszűnik a DSL-, az internet- és a vezetékestelefon-kapcsolat. Ahhoz, hogy például egy FRITZ!Box-készülék közbeiktatásával az otthoni hívásai ilyen esetben is továbbítódjanak mobiltelefonjára, célszerű a vezetékestelefon-szolgáltatóval egyeztetni a közvetlen hívástovábbítás módjáról. A korszerű telefonközpontok képesek erre a szolgáltatásra.

Senki se feledje: a villámlás miatti túlfeszültség okozta károkat nem élik túl a mikroelektronikai alkatrészek, használhatatlanná, javíthatatlanná válnak. A károkat a biztosítók megtéríthetik, feltéve, ha lakás-, vállalkozás-, munkahely-biztosítása kiegészítés formájában erről külön rendelkezik.