Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rosszul dugtak az orosz mérnökök

Rosszul dugtak az orosz mérnökök
Föld S. Péter

Tarlós István szerint megtalálták a problémát, ami a felújított orosz metrókocsik meghibásodását okozta. Az ok sokkal egyszerűbb, mint gondolták volna. Van két 15 kilométeres optikai kábel, ezeket rosszul dugták össze. Ezért nem nyíltak ki az ajtók, amikor kellett volna, és ezért nyíltak ki ott is, ahol nem várta senki, hogy kinyíljanak.

De mostantól nincs gond, az ideiglenesen hazánkban állomásozó orosz mérnökök hamarosan jól fogják összedugni a kábeleket, és a 40 éves, fürge metrószerelvények újból szárnyalhatnak a síneken, mindannyiunk örömére és épülésére.

Ennyi volt a gond, ezért hozták ránk a frászt, ezért idegeskedett a mintegy fél milliónyi ember, aki rendszeresen utazik a 3-as metró vonalán.

Mondjuk, az sejthető volt, hogy nem lehet nagy a baj. Hiszen 69 milliárd forintba került a 40 éves metrókocsik felújítása, ez olyan sok pénz, hogy ennyiért kizárólag minőségi munkát kap az ember. Akkor lett volna gond, ha olcsóbban újítják fel a gyártásuk idején még viszonylag korszerűnek számító metrókocsikat, mert abban az esetben más probléma is lenne, mint hogy rosszul dugták össze az optikai szálakat.

Itt szeretném jelezni, ami már másoknak is az eszébe jutott, hogy Paks 2-t is orosz mérnökök építik. Csak azért mondom ezt, nhogy szó érje a ház elejét, és azt mondhassák, hogy nem szóltunk időben.

De ez még persze odébb van, most inkább örüljünk, hogy végleg elhárult a veszély, ettől kezdve nem lesz több meghibásodás, megtalálták a hibát, kijavítják.

Ebben a mostani bejelentésben nem egyszerűen az a jó, hogy megszűnik a hiba, és mostantól felszabadultan utazhatunk, mert nem kell aggódnunk amiatt, hogy megérkezünk-e oda, ahová indultunk. Hanem az is nagyon jó, hogy Tarlós főpolgármester ezúttal nem mutogatott az előző városvezetésre. Nem mondta, hogy az oroszok Demszky miatt dugták rosszul össze az optikai kábeleket, Demszky miatt voltak életveszélyben a budapestiek, valamint a hozzánk látogató vidékiek és külföldiek.

Megjegyzem, mindenki hibázhat. Emberek vagyunk, én nem kárhoztatom azokat, akik rosszul dugták össze az optikai kábeleket. Mondjuk, jobban szeretném őket, ha ennyi pénzért más eleve tudták volna, hogy mit, hová kell dugni, de ne legyünk telhetetlenek, örüljünk, hogy megvan a hiba és mostantól minden rendben lesz.

Velem is előfordult már, hogy rosszul dugtam össze két kábelt. 9 éves voltam, és a karácsonyra kapott villanyvasutamat próbáltam összeszerelni, de mint kiderült, felcseréltem a kábeleket.

Talán ezért nem lettem főpolgármester Budapesten, sem orosz mérnök Moszkvában.