Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A Putyin-imádat nem jó belépő a Fehér Házba

A Putyin-imádat nem jó belépő a Fehér Házba

Egyre több falba ütköznek Európa-szerte a civil szervezetek, mert a populizmus illetve a populista kormányok gúzsba kötik őket, működésüket megnehezítik – írja az Euractiv brüsszeli portál.

Az elsők között említi Magyarországot, ahol külföldi szervezetként történő kötelező átvilágításuk – politikai üzenet. Ám a probléma kezd olyan széleskörű lenni, hogy először nem ártana tisztázni: klasszikus lobbi-szervezetnek tekinthetjük-e őket. Szakértők szerint hibás úgy kezelni őket, mintha az üzleti szféra részét képeznék, hisz’ speciálisan társadalmi-szociális problémákkal foglalkoznak. Ahhoz viszont, hogy lépést tudjanak tartani tudásban, felkészültségben, eszközparkban, egyre több forrásra van szükségük a gördülékeny finanszírozás végett.

Waltraud Heller, az Alapjogok Európai Ügynökségének vezetője ezért egyre nagyobb szükségét látja egy olyan ernyőszervezet létrehozásának, ahol összeurópai szinten kezelik a civil szervezetek problémáit, közös érdekeket képviselnek, hisz ilyenek még nemzeti szinten sem léteznek. A közös, európai ombudsman ötlete sem elvetendő.

Két tannyelvű, angol–magyar középiskolai oktatásba kezd az EMIH szeptembertől – adta hírül az European Jewish Press, amelynek interjút adott Köves Slomó, a Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke . Ez tulajdonképpen a sorozat második cikke, előtte a Mazsihisz elnöke, Heisler András volt az interjúalany. Köves Slomó elmondta, az oktatást az egyik legfontosabb feladatuknak tekintik, így már óvodától kezdve az alsó tagozati osztályokon át egészen az egyetemig van lehetőség a gyerekek, illetve a felnőttek oktatására. Az egyetem, a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme felnőtteknek ad képzést, inkább ismereteket a zsidó kultúráról. Budapesten Öt zsinagógában élnek aktív gyülekezeti életet, Miskolcon és Debrecenben is működik egy-egy. Az Olajág otthonokban öregeket gondoznak, és karitatív küldetéssel a CEDEK alapítványuk foglakozik. Küldetésük annak ismeretében is fontos, hogy Franciaország után Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség, száma százezer fölötti. A Tett és Védelem Alapítványuk legfrissebb felmérése szerint a magyar lakosság ötöde antiszemita, a lakosság kétharmada nem, de hozzáteszi, ez a mutató jobb Nyugat-Európában, viszont ott a fenyegetések és az atrocitások gyakoribbak.

Robert Fico szlovák kormányfő fontosnak tartja, hogy Szlovákia mindenképpen az Európai Unió magjába kerüljön a legfejlettebb országokkal együtt, mint Németország vagy Franciaország – idézi a Felvidék ma portál Ficó interjúját. Hozzátette a miniszterelnök, hogy az integráció persze pénzbe kerül, nem lesz ingyen. Ellenben nem szalaszthatják el ezt a lehetőséget, mivel az új társadalmi politikát is hoz magával, növeli a nyomást a növekedésre és a minimálbér emelkedésére is. Egy friss felmérés szerint a lakosság csaknem 70 százaléka is épp ezen a véleményen van. Richard Sulík, az ellenzéki SaS (Sloboda a Solidarita) elnöke szerint nem kell minden áron az unió magjába tülekedniük, ahol most vannak, az jó. Azt kellene tenniük, ami Szlovákia polgárainak az érdeke, nem pedig azt, ami a brüsszeli igazgatásé. Ő úgy tudja, hogy Robert Fico belegyezett a kvóták teljesítésébe, s ez azt jelenti, hogy csökkenni fog az emberek komfortérzete – mondta Sulík.  

Connie Mack, Orbán amerikai lobbistájának portréját ecseteli rendkívül színesen és szókimondóan a New York-i The Daily Beast. A volt képviselő Jeb Bush támogatója volt az elnökválasztási kampány utolsó pillanatáig, de van az a pénz, amivel az ember szembeköpi magát is, s teszi, amit elvárnak tőle. Nem hívja már Donald Trumpot se rasszistának, se képmutatónak. Márpedig ez a pénz az amerikai forrás szerint havi 70 ezer dollár, amit Connie Macknek nem egy cégével szerződve fizet a magyar kormány. Az amerikai lobbistának pedig az a dolga, hogy tető alá hozzon egy találkozót Trump elnökkel. Aki eddig nem fordított különösebb figyelmet Orbán Viktorra, noha Európai Unióostromolja a Fehér Házat, a külügyminisztériumot, az igazságügyi minisztériumot, megkereste Mike Pence alelnököt. Ám a legfontosabb szál ebben a szövevényes kapcsolatrendszerben Gorka Sebestyén, az elnök birt-magyar származású nemzetbiztonsági tanácsadója. Mack egyelőre azon dolgozik, hogy Donald Trump el ne felejtse bokros teendői közepette: Európában egyetlen politikus állt ki mellette mellszélességgel, ez pedig a magyar miniszterelnök. Csakhogy Orbán Putyin-imádata most, amikor az elnök és embereinek orosz kapcsolatai vizsgálat alatt vannak – nem éppen jó belépő a Fehér Házba.