Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 1. Az év 122. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739404. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Visegrádi palotajátékok: 33. alkalommal

Visegrádi palotajátékok: 33. alkalommal
Viant Katalin

Királyokkal, bajvívókkal, utcai komédiásokkal, táncosokkal és persze ételekkel-italokkal múlathatja az időt immár 33. alkalommal július 7-9. között a Visegrádra látogató ebben a csodás kisvárosban.

Lapunk már nem egyszer beszámolt hazánk legnagyobb hagyományőrző nemzetközi rendezvényéről, melyet az 1335-ben megrendezett hármas királytalálkozóra emlékezve tartottak meg először 1985-ben. Anno a közép-európai térség két meghatározó uralkodója, János cseh és Kázmér lengyel király jött el Visegrádra I. Károly magyar király meghívására, hogy nagy jelentőségű megállapodásokat kössön, ünnepi körülmények között.

E 682 esztendővel ezelőtti találkozó emlékére az idén július 7-9. között 33. alkalommal láthat a remény szerint szép számú közönség történelmi palotajátékokat, melyekre jó tucatnyi országából érkeznek hagyományőrző csoportok látványos bemutatókkal. A vitézeken kívül, akik öt helyszínen – a lovagitorna-pályán, a királyi palotában és borudvarban, a parkszínpadon, valamint a Salamon-toronyban – tartják bemutatóikat, még mintegy 1000 kosztümös szereplővel találkozhatnak a fesztiválra érkezők Visegrád történelmi városrészében.

A szervezők bejelentették, hogy szándékuk szerint a palota udvaráról a vitézi játékokat áthelyezik a Duna partjára, az ősi helyszínre, ekként a palotaudvar megújul és más funkciót kap.

A tíz lovagi tornán kívül – délelőtt a lengyel, délután a cseh, este a páncélos cseh bemutatók láthatók – 100 program lesz városszerte. A fesztiválra 100 kézműves árust, 10 borászt, cseh sörös és lengyel pálinkás céget várnak – lesz tehát bőséggel enni-innivaló. Az egykori királyi palota reneszánsz konyháján középkori étkek készülnek, pl. mondola klödör, azaz mandulagombóc.

A helyszín sokféleképpen megközelíthető, a szervezők ennek ellenére kérik-ajánlják, hogy az autósok erre az alkalomra pihentessék járművüket, és a fővárosból  inkább hajóval (gyönyörű út, nagy élmény gyereknek, felnőttnek egyaránt), vagy vonattal érkezzenek; ez esetben a visszaút gyakorlatilag ingyenes, ha oda is vonattal utaznak, mivel a vasút fél árú jegyet ad!

A palotajátékok belépői már kaphatók, előre váltva negyedével olcsóbbak; sok esemény és helyszín megtekinthető. A lovagi tornára viszont külön jegy váltandó, ám csoportok kedvezményt kérhetnek.

A fesztivál legfontosabb programjait füzetben foglalták össze a szervezők, és persze az interneten is tanulmányozható a sok-sok látnivaló. Aki nem csupán egy, hanem több napra érkezik, az bőséggel válogathat a szálláslehetőségek között.

Egy kis ízelítő a palotajátékokból: Gyarmati László videó-összeállítása (tessék kattintani!).