Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A megváltozott munkaképességűek harmadának van már munkahelye

A megváltozott munkaképességűek harmadának van már munkahelye
Varga Péter

A rehabilitációs kártya kiterjesztése, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő új munkaerő-piaci programok, illetve a rehabilitációs hozzájárulás 19 százalékos megemelése az idén tovább javította a megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeit.

A rehabilitációs kártya a minimálbér kétszereséig terjedő munkabér esetén teljes egészében mentesíti a munkáltatót az alkalmazott után fizetendő, jelenleg 22 százalékos szociális hozzájárulási adó megfizetésétől. Ez év januárjától 180 ezerről több mint 350 ezerre bővült a kártyára jogosultak köre azzal, hogy immár a rehabilitációra nem javasoltak is jogosulttá váltak a rehabilitációs kártya kedvezményeire.

További ösztönzés az idén meghirdetett két, uniós támogatású program. A foglalkoztatási rehabilitációs célú komplex munkaerő-piaci programok részeként további 7500 személy elhelyezkedésére lesz lehetőség, kétharmad részt a nyílt munkaerőpiacon. A legkeresettebb támogatási forma a bérköltség-támogatás; a támogatási időtartam első felében akár 100 százalékos is lehet a támogatás mértéke, a második szakaszban ennek 70 százaléka pályázható meg.

A munkáltatók számára a legnagyobb anyagi ösztönzés kétségtelenül a rehabilitációs hozzájárulás. Ha egy 25 személyesnél nagyobb társaság a teljes munkaerő-állományának legalább huszadát megváltozott munkaképességűekkel tölti fel, nem kell befizetnie a hiányzó létszám után munkavállalónként előírt éves rehabilitációs hozzájárulást, ami az idén 19 százalékkal, 1 147 500 forintra emelkedett, és mivel a mértékét a mostantól a minimálbér értékéhez kötötték, a következő években várhatóan látványosan tovább nő majd az összeg.

Jó egy éve eltörölték a rehabilitációs ellátottak foglalkoztatásának az eddigi heti 20 órás időkorlátját: ezentúl a jelenleg hatályos havi 191 250 forint kereseti korlátig akár teljes munkaidőben is dolgozhatnak. A Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. tapasztalatai szerint az érintett alkalmazottak körülbelül 40 százaléka élt is ezzel a lehetőséggel.

Az ellátással rendelkező megváltozott munkaképességűek száma ma Magyarországon meghaladja a 437 ezret. Foglalkoztatottságuk aránya a tavalyi 31 százalékról (részben az említett ösztönzők hatására) mára elérte a 34 százalékot. (Az Európai Unió átlaga körülbelül 50 százalék!) A rehabilitációs ellátásban részesülők több mint fele áll munkaviszonyban, a rokkantsági ellátottak körében ez az arány csak kevéssel haladja meg a 20 százalékot.