Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán Horthy-méltatását nem vette be a nemzetközi sajtó gyomra

Orbán Horthy-méltatását nem vette be a nemzetközi sajtó gyomra

Orbánozott Martin Schulz, az SPD elnöke a hétvégi kongresszuson Dortmundban, amiről számos német nyelvű híradás szól, a többi között a konzervatív beállítású Focus magazin.

A hetilap igencsak zajosnak és agresszívnak minősítette Schulz választási kampányát, mivelhogy Angela Merkelt és demokráciáját hevesen támadta. Ebben Gerhard Schroeder volt kancellár is melléállt. S emellett Schulz kifogásolta, hogy amikor ő az Európai Parlament elnökeként támadta Orbán Viktort és rendszerét, akkor nem állt mellé Angela Merkel az uniós demokratikus értékrend megvédése végett. Megjegyezte: a CDU testvérpártja, a bajor CSU díszvendégként fogadta legutóbb is Orbán Viktort.

A Steve Jobs, az Apple-vezér özvegye és az Axel Springer által támogatott OZY amerikai alapítású folyóirat „Felemelkedő csillagok” rovatában szentel cikket a Momentum vezetőjének, Fekete-Győr Andrásnak, mint aki a magyar politika horizontján feltűnő új csillag. Nagy reménységnek titulája őt már a címében is a cikk. Aki azt mondja, évek óta csöndben van az ifjúság vagy külföldre költözött. Itt az idő, hogy felébresszük a fiatalokat.

Lelkes, bíztató személyiség, aki sokak szerint a fiatalkori Orbánra emlékeztet. Ráadásul ő is a Bibó Kollégiumban kezdett politizálni, hobbija szintén a foci, igaz, középpályás. S ugyanazzal a szlogennel kezdték karrierjüket mindketten: rendszerváltás kell. Eleinte számára a politikai megújulást a Fidesz jelentette, mint ahogy mindenki számára a családban. Ezért amikor Fidesz-ellenes lett Fekete-Győr, azt az Országos Betétbiztosítási Alapnál dolgozó apjának nehéz volt feldolgozni. Volt muszlim barátnője, dolgozott Párizsban és Berlinben, a Bundestag egyik képviselője mellett gyakornokoskodott. Az 5%-os parlamenti küszöböt már most el akarja érni, de ha csak 22-ben sikerülne, az se baj, mert akkor is csak 33 éves lenne, a legfiatalabb kormánytag a magyar politikában, és hozzáteszi: épp annyi idős lenne még csak, mint Jézus volt. Schöpflin György fideszes uniós képviselő szerint nem ugorja meg a Momentum, legföljebb a 4%-ot.

A Máramarosszigeten született Nobel-békedíjas író nevét viselő, Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet kétmondatos állásfoglalásban reagált Orbán Viktor legutóbbi kijelentésére: „Elítéljük Orbán Viktor üzenetét, amelyben Horthyt «kivételes államférfiúként» jellemezte. Horthy altengernagy felelős a magyarországi és észak-erdélyi zsidók deportálásáért és kivégzéséért" – ad hírt erről az erdélyi Krónika.

A World Israel Newstól kezdve hihetetlenül sok médiumon végigsöpört Orbán Horthy-dicsérete a megvetés és tiltakozás legelemibb formájában. És szinte rendre idézik a MAZSIHISZ vezetőjének, Heisler Andrásnak kritikus szavait is, de általában foglalkoznak azzal, hogy a magyar zsidóság összességében elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja a magyar miniszterelnök kijelentéseit. A Zsidó Világkongresszus elnöke, Ronald Lauder épp az ominózus kijelentés után pár órával találkozott Orbán Viktorral, és személyesen is tolmácsolta ellenvéleményét. S tegyük hozzá, a hírmorzsákból össze is szedhető, hogy akkor tárgyalták a Herzog-család elrabolt képzőművészeti alkotásainak perújrafelvételét is, mivelhogy a magyar kormány nem hajlandó visszaadni a Szépművészeti Múzeumban és a Nemzeti Galériában őrzött, a holokauszt idején elrabolt vagyontárgyakat. S a cikk nem felejt visszautalni arra sem, hogy Orbán lovagkereszttel tüntette ki az antiszemita kirohanásairól hírhedt Bayer Zsolt újságírót. 

A pozsonyi Hírek arról számol be, hogy 1826-ra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akik az állampolgársági törvény 2010. július 17-i hatályba lépte óta elveszítették szlovák állampolgárságukat. Közülük 96-an a magyar mellett döntöttek. A legtöbben a cseh állampolgárság felvétele miatt lettek megfosztva a szlováktól. Ám sokan akartak inkább német, osztrák vagy brit állampolgárságúak lenni, mint szlovák – derül ki a szlovák belügyi tárca adataiból.

A júliusban hazánkba érkező Benjamin Netanjahu a rendszerváltás óta az első izraeli miniszterelnök, aki Budapestre látogat – tudható a The Jerusalem Postból. Szijjártó Péter májusban utazott ki a kétoldalú találkozó forgatókönyvének részleteit tisztázandó, s ebből kiderül, alapvetően autóipari, vízgazdálkodási és energetikai területen várható szorosabb együttműködés a két ország között. Az izraeli NavNGo cég a magyar kormány stratégiai partnere, a cég autós, GPS-rendszerű navigációs szoftverfejlesztésben érdekelt. Tegyük hozzá, a Magyarországon is népszerű Waze GPS izraeli eredetű amit a Google 2013-ban felvásárolt. S a magyar autóexport-piacbővítésének céljával kerülhet sor a magyar GPS-fejlesztések izraeli együttműködésére. Az önvezető autók tesztelésében jártas Izrael támogatásával Magyarország abban is bízik, hogy hazánkban lesz az ilyen típusú autók teszt központja.