Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szomjoltó: sör, ser, sernevelők

Szomjoltó: sör, ser, sernevelők
Elek Lenke

Óriási a divatja a kézműves söröknek, ráadásul forróság dúl – aligha nyílhatott volna meg alkalmasabb időpontban a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeumban a sörfőzés történetéről szóló kiállítás.

Tévedés, hogy ma iszunk több sört: hiába van ezerféle a szupermarketek polcain, ahogyan Schillinger Attilától, a Magyar Sörgyártók Szövetségének elnökétől megtudtam, 30–40 évvel ezelőtt sokkal kisebb volt általában az italválaszték, az emberek nem hurcoltak magukkal ásványvizes palackokat és üdítőkből sem volt ekkora a kínálat, nem beszélve az egyéb innivalókról.

Azt persze fölösleges hangsúlyozni, hogy évszázadokkal ezelőtt minden sörfőzde kézműves volt, a hatalmas sörgyárak csak a 20. század fordulóján terjedtek el. A multinacionális cégek uralta hazai piacon, egyfajta ellenpontként, egyre divatosabbá válnak a kisipari módon gyártott nedűk.

A hazai hasonló létesítmények közül talán az egyik legsikeresebb magyar múzeumban választ kaphatunk az olyan kérdésekre, mint hogy bor- vagy sörivó-e a magyar?  Érdekes, a mai fiatalok számára talán értelmezhetetlen kérdés, hogy polgári vagy munkásital volt-e a sör…

A kiállítás végigvezet a sörgyártás történetén, amelynek során választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy a középkori „sernevelőkből” hogyan váltak hatalmas gyárak, no meg, hogy németek vagy a csehek vezettek-e hajdanán a technológiában – ők ma is nagy versenyben állnak, a presztízst tekintve.

A tárlat a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeummal együttműködésben jött létre. Ezzel azt kívánták hangsúlyozni, hogy a magyar sörfőzés történetében fontos szerepet játszottak az alföldi városok is, ahol főleg a német betelepülők indították be ezt az iparágat.

A kiállítás gazdag tárgyi anyagban: a magyar plakátművészet legszebb darabjai láthatók itt, hajdan ugyanis jeles képzőművészeket bíztak meg a folyékony kenyér reklámozásával. De egy teljes sörgyár makettjét, sőt, sörfőzőmedencét is találhatunk itt, no meg reklámtáblákat, érdekes palackokat, kisebb nyomtatványokat. Nosztalgikus emlékeket ébreszt egy 20. század eleji vendéglő, valamint egy, a szocializmus időszakára jellemző „vendéglátó-ipari egység”.

Ismertetik a rendszerváltás óta eltelt évek alatt történt változásokat is, egészen a jelenlegi helyzet kialakulásáig, a sörfesztiválok és kisüzemi főzdék megjelenéséig.

Az állandó kiállítások tárlóiban található műtárgyakhoz kapcsolódva játékra is invitálják a látogatókat. Előadások és zenés műsorok bővítik a témához kapcsolódóan az események körét. A tervek szerint október elejéig tart nyitva a kiállítás.