Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bővül a pesti állatkert, épül a Holnemvolt Vár

Bővül a pesti állatkert, épül a Holnemvolt Vár
(Tudósítónktól)

Folytatódnak a fejlesztések a Fővárosi Állat- és Növénykert 7,3 hektárral kibővült területén. Már átadták az új kiszolgáló zónát, fél év múlva megnyílhat a Holnemvolt Vár, a következő években pedig a Pannon Park, valamint az állatkert és a Széchenyi Fürdő látogatóit kiszolgáló, 700 férőhelyes Hermina Garázs is elkészül.

A fejlesztésre a megszüntetett Vidámparktól örökölt és a hozzá kapcsolódó új területek kínálnak lehetőséget. Az intézmény számára a még 1864-ben kijelölt mintegy 18 hektárnyi telek a területcsonkítások miatt ugyanis az 1950-es évek végére 10,8 hektárra zsugorodott. Az utóbbi évek gyarapodása nyomán az intézmény már 18,4 hektárnyi területen működik. Az állatkert munkatársai most azon dolgoznak, hogy az intézmény klasszikus területéhez hasonló színvonalú állat- és növénykerti bemutatóhelyeket hozzanak létre.

Az új térségen az állatkert négy fő fejlesztést valósít meg: a Holnemvolt Várat, a Pannon Parkot, a Hermina Garázst és egy új kiszolgáló zónát. Közülük kiszolgáló övezet máris üzemel, a Holnemvolt Várat még az idén átadják, a Hermina Garázs és a Pannon Park kialakítására pedig várhatóan az évtized végéig kerül sor.

Az eredetileg Mesevárként emlegetett Holnemvolt Vár a napokban kapta meg végleges nevét. A kisgyermekes családok igényeihez igazított, tematikáját tekintve a magyar mesék állatvilága köré szerveződő, simogató állatkert karakterű, illetve játszóházzal kiegészített bemutatóhelyet részben az egykori Vidámpark területén (annak az állatkert klasszikus területéhez legközelebbi részén), részben pedig olyan területen alakítják ki, amely mindig is az állatkerthez tartozott, de üzemellátási célokra használták. A bemutató komplexum központi létesítménye, a tulajdonképpeni „vár” nem új építmény lesz, hanem az egykori gazdasági udvar Végh Gyula tervezte, 1912-ben emelt szolgálati épülete kap új funkciót.

A Pannon Park az egykori Vidámpark területének nagyobbik része, nagyjából 5 hektárnyi terület. Ebben a tematikus bemutató komplexumban a Pannon ősvadon világát igyekeznek majd feleleveníteni: 10-12 millió évvel ezelőtt a Kárpát-medence őshonos faunája egészen más volt, mint a mai. Ősi orrszarvú-, elefántfélék és más olyan állatok népesítették be a tájat, amelyek ma élő rokonai mind távoli, főként trópusi vagy szubtrópusi éghajlatú területeken fordulnak elő. A kihalt ősállatok feltámasztására persze nincs lehetőség, de ma élő rokonaik, leszármazottaik segítségével felidézhető a Pannon ősvadon természeti képe.

A Pannon Park tágas szabadkifutóihoz az állatkert klasszikus területén kialakult gyakorlattal ellentétben nem több kisebb állatház, hanem egyetlen nagyobb, fedett, fűthető létesítmény, lényegében egy fedett park fog tartozni. A szóban forgó 1,7 hektáros létesítményt hívják biodómnak, amely azért is fontos fejlesztés, mert ebben a fedett parkban kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is órákra elegendő látnivalóval ismerkedhet a nagyközönség.

A Hermina Garázs a volt vidámparki területnek a Kacsóh Pongrác út felé eső végében épül fel, amelyet már a Vidámpark működésének utolsó éveiben is parkolónak használtak. A több szintes létesítmény részben a felszínen, részben a felszín alatt helyezkedik majd el oly módon, hogy a Pannon Park zöldfelületei felfussanak az építmény tetejére is. A Hermina Garázs 700 gépjármű részére kínál parkolóhelyet, elsősorban az állatkertbe, illetve a Széchenyi Fürdőbe irányuló célforgalom parkolási igényeit szolgálva.

Az új kiszolgáló zóna a volt vidámparki terület leghátsó, a Hungária körúti felüljáró és a vasút felőli sarkában, illetve az ahhoz kapcsolódó, az egykori Vidámpark mögötti övezetben terül el. Az irodák már februárban átköltöztek a régi szolgálati épületből (amely a Holnemvolt Vár központi épülete lesz) az ISZKI Országos Toxikológiai Intézet volt épületébe, az újonnan felépített üzemellátási épületbe pedig június első felében települtek át az ide szánt funkciók, mindenekelőtt a műhelyek, az öltözők, illetve a központi takarmánykonyha is. Az ezek által egykor elfoglalt tereket a Holnemvolt Vár részeként szintén meg fogják nyitni a nagyközönség előtt.

A fejlesztésre az eredetileg elhatározott 25 milliárd forint állami költségvetési forrást további 18,7 milliárd forinttal egészítik ki – hangzott el ma a helyszínen újságírók előtt.