Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tisztességes adózás: a Bizottság átláthatósági szabályokat javasol 

Tisztességes adózás: a Bizottság átláthatósági szabályokat javasol 
Infovilág

Az Európai Bizottság ma új, szigorú átláthatósági szabályokat javasolt az olyan köztes szereplőkre vonatkozóan, mint például adótanácsadókra, könyvelőkre, bankokra és ügyvédekre, akik ügyfeleik számára adótervezési konstrukciókat terveznek és kínálnak.

A médiában nemrégiben kiszivárogtatott dokumentumok, például a Panama-iratok rávilágítottak arra, hogy egyes köztes szereplők – általában összetett, határokon átnyúló konstrukciók alkalmazása révén – aktívan segítik a vállalkozásokat és a magánszemélyeket az adóelkerülésben.

A mai javaslat célja az agresszív adótervezés felszámolása az adótervezők és adótanácsadók láthatatlan tevékenységeinek fokozott ellenőrzése által. A javaslat abból indul ki, hogy az adóhatóságoknak rendelkezniük kell az agresszív adótervezési konstrukciók megakadályozásához szükséges információkkal.

A bizonyos jellemzőkkel és jellegzetességekkel rendelkező, határokon átnyúló adótervezési konstrukciókat, amelyek veszteséget eredményezhetnek a kormányok számára, mostantól alkalmazásukat megelőzően, automatikusan be kell jelenteni az adóhatóságoknál. A Bizottság meghatározta az ilyen konstrukciók főbb jellegzetességeit. Ilyenek például a veszteségek felhasználása az adófizetési kötelezettségek csökkentésére, a különlegesen kedvező adórendszerek, vagy az olyan országokban megengedett módszerek, amelyek nem felelnek meg a jó kormányzás nemzetközi normáinak.

A felsorolt jellegzetességek legalább egyikét magán viselő, határokon átnyúló konstrukcióra vonatkozó bejelentési kötelezettség a következő szereplőket terheli:

  • a köztes szereplő, amely a határokon átnyúló konstrukciót egy vállalkozás vagy magánszemély általi alkalmazásra és felhasználásra kínálja;
  • a tanácsadást igénybe vevő magánszemély vagy vállalkozás, amennyiben a határokon átnyúló konstrukciót ajánló köztes szereplő nem rendelkezik székhellyel az Unióban, vagy amennyiben a köztes szereplőre szakmai titoktartási szabályok vonatkoznak;
  • a határokon átnyúló konstrukciót alkalmazó magánszemély vagy vállalkozás olyan esetekben, amikor a konstrukciót a vállalkozás saját adótanácsadói vagy ügyvédei dolgozták ki. 

A bejelentési kötelezettséget előíró javaslat minden eddiginél nagyobb jogbiztonságot nyújt azon köztes szereplők számára, akik tiszteletben tartják a jogszabályok szellemiségét és rendelkezéseit, viszont megnehezíti azok dolgát, akik ennek ellenkezőjét teszik.
 
Kérdések és válaszok az új átláthatósági szabályokról

Tájékoztató az új átláthatósági szabályokról

Tájékoztatás az új szabályokról az Adóügyi és Vámuniós Főigazgatóság honlapján

Javaslat a 2011/16/EU irányelvnek az adózás területére vonatkozó kötelező automatikus információcsere tekintetében történő módosításáról