Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Rengeteg az üres lakás – furcsaságok az ingatlanpiacon

Rengeteg az üres lakás – furcsaságok az ingatlanpiacon
(Tudósítónktól)

Félmilliónál több lakatlan ingatlan tátong Magyarországon, minden ötödik a fővárosban – derül ki egy statisztikai felmérésből.

Számos, papíron üres lakásnak azonban igazából van lakója, mondja az ingatlanpiaci szakértő, aki az ilyen ingatlanok számának további növekedését jelzi előre. Valkó Dávid vezető elemző szerint az év végéig töretlen árnövekedés várható, de van, ami miatt érdemes megfontolni a lakáseladást.

Jelenleg mintegy 4,5 millió lakás található Magyarországon, minden nyolcadik sorolható a nem lakott – azaz más célra használt, idényszerűen lakott vagy üresen álló – lakások körébe. E félmillió ingatlan ötöde (107 ezer) található a fővárosban. Pest és Győr-Moson-Sopron megye kivételével mindenhol csökkent a lakott épületek aránya. Az okok sokrétűek: Budapesten sok a külföldiek által tulajdonolt, befektetésnek vett, esetleg közösségi lakáskiadásra tartott lakás, másutt inkább jellemző az elhagyott, öröklésből maradt, rossz állapotú, a népességfogyás vagy a belső elvándorlás miatt magára hagyott ingatlan. Egy része irodaként, raktárként, vagy épp ritkán használt nyaralóként szolgál.

Bár statisztikailag valamennyit üresen álló lakóingatlanként tartják számon, sok az olyan lakás is, amelyet a valóságban folyamatosan használnak.

Az alacsonyabb lakottsági ráta részben a lakáspiac természetes forgásából adódik, az ingatlanállomány, ha lassan is, de cserélődik, és az esetek többségében több a lakhely, mint a lakó – már csak a népességfogyás és az újépítések miatt is. És bár az eltitkolás természete miatt nem tudható pontosan, máig sokan nem a lakcímkártyájuk szerinti helyen élnek. Ez a tény is torzíthatja az első pillantásra magasnak tetsző arányt.  

A kihasználatlan lakóingatlanok száma a jövőben várhatóan tovább fog nőni, a többi között az új építésű lakásoknak köszönhetően. A tavaly kiadott nagyszámú építési engedély nyomán tömegesen készülnek el az új társas- és családi házak, átadásukban még csak ezután kezdődik a dömping. Ingatlan-szakértők felhívják a figyelmet: akinek van eladásra szánt ingatlanja, annak már most érdemes körülnéznie a piacon. Bár van esély, hogy még az idén is kétszámjegyű lesz az árnövekedés, a jövőben mérséklődéssel kell számolni. Nem biztos tehát, hogy a kisebb ütemű áremelkedés kitermeli az üresen álló ingatlan fenntartási költségeit.