Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Sört és demokráciát! – cseh sörfesztivál Budapesten tizedszer

Sört és demokráciát! – cseh sörfesztivál Budapesten tizedszer
Farkas József György

A budapesti Westend tetőteraszán megnyitották, és június 18-áig fogadja a folyékony kenyér kedvelőit a cseh sörfesztivál. A belépés ingyenes, a választék fogyasztása már nem…

Ferdinand, Nymburk, Krusovice, Bernard, Bohemia Regent, Velicky Bombardák, Budweiser, Černa Hora, Clock, Holba, Klaster Praha, Kocour, Konrad, Kozel, Litovel, Lobkowicz, Lucky Bastard, Breclaske Pivovar, Nova Paka, Opat, Permon, Pernštejn, Pilsner Urquell, Platán, Postřižinské, Primátor, Purkmistr, Rebel, Rohozec, Staropramen, Svijany, Žatec, Zubr. 

A felvonultatott sörmárkák listájának végigolvasásába is beleszédül a vendég, s ez csak fokozódik, ha elkezdi a „vizsgálatukat”. Minden pavilonnál adott ugyanis a lehetőség egydecis kóstolót kérni. Ez a sör márkájától függetlenül kettőszáz forint. Maguk a korsók hatszáz és ezer forint közötti áron kerülnek a sörcsap alól a vendéghez (a szabványcseh ennél kisebb kaliberű töltetet nem tekint komolynak), és ezt jól kiegészítheti némi röviditallal (Becherovka!).

Sőt ugyancsak nyílik lehetőség bor (brrrr!...), koktél és kávé fogyasztására, illetve ételkínálattal is várják vendégeiket a rendezők, élükön a budapesti Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház vezetőjével, Martin Imrével, aki a fesztivál igazgatójának feladatait is ellátja. Ő kérte fel Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság magyarországi nagykövetét a várva várt eseménysorozat megnyitására, aminek a csokornyakkendős cseh diplomata kitűnő magyarsággal és – a szép számban ott lévő külföldi kollégáinak kedvéért – elegáns angolsággal is eleget tett.

Ezután az importált cseh zenekar csapott a húrokba, és az énekes hölgy dalaival (amelyek közé néhány szlovák is becsúszott) emelte tovább a hangulatot. Egy kis képzavarral: hab volt a tortán a felkínált ételsor, szaftos húsokkal, káposztával és persze knédlivel, plusz az édesszájúaknak almával töltött kaláccsal.

A rendezvénynek nem is titkolt célja a sörital népszerűsítése tájainkon, ami – dacára az immár tízedik fesztiválnak – még mindig messze elmarad az amúgy a világ élvonalában a németekkel tülekedő csehekénél. Márpedig a cél nemes. Mint a cseh Sörbarátok Pártjának (Strana Přátel Piva – SPP) jelmondata is kiemeli: „Sört és demokráciát!” S ezzel nehéz egyet nem érteni.

A Westend teraszának látogatói eddig meg sem próbálták…