Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A befektetők magabiztosak a Brexitet követő fellendülés után  

A befektetők magabiztosak a Brexitet követő fellendülés után  
(Tudósítónktól)

Közép-Európa kockázatitőke-befektetési aktivitása várhatóan élénkülni fog – erre utal az is, hogy a Deloitte legutóbbi közép-európai kockázatitőke-bizalmi felmérése óta a bizalmi index visszaesését cáfolva, újra emelkedést mutat.

A jelek most már arra utalnak, hogy a kockázatitőke-befektetési piacon a Brexitet követően megfigyelhető visszaesés inkább csak átmeneti megtorpanás volt, mintsem tartós zuhanás. Különösen igaz ez Közép-Európára, hiszen a térség az év végi aktivitás hatására csábító célponttá vált a befektetők számára. Ennek oka, hogy számos nagy értékű befektetés és kilépés zajlott le a régióban, és ez a lendület várhatóan továbbra is megmarad: a felmérésben részt vevőknek csaknem a fele az aktivitás élénkülését várja, noha fél évvel ezelőtt csak a válaszadók harmada vélekedett így. A befektetési kedv is bizakodásra ad okot, ugyanis a megkérdezettek kis híján kétharmada tervezi, hogy a következő hónapokban inkább befektetni fog, mint eladni.

A befektetői optimizmus és a gazdaság teljesítménye rendszerint kölcsönviszonyban van egymással, és ez a mostani felmérésben sincs másképp: megduplázódott azoknak a száma (arányuk 16%), akik a következő néhány hónapban javulást várnak a térség gazdasági helyzetében. 

Hasonlóan jó hír, hogy csupán a válaszadók tizede számít arra, hogy romlani fognak a körülmények; ugyanez az arány tavaly októberben még 30% volt.

„Európa nagy része kivárásra rendezkedett be a Brexitet követően, és ez az aktivitási mutatókban is tükröződik – mondta Mark Jung, (a képen) a Deloitte partnere és a kockázatitőke-befektetési területért felelős közép-európai vezetője. – A térség tavaly jól teljesített – különösen a brit népszavazás után –, és a befektetői bizalom alakulása arra enged következtetni, hogy a piac a jövőben is bővülni fog. A régióban tavaly lezajlott befektetések és kilépések között jó néhány igen fontos és nagy ügylet is szerepel. A számos nagy értékű kilépés és a tetemes számú tőkebefektetési ügylet jól példázza a térség rugalmasságát."

Továbbra is a piacvezető vállalatok a legversenyképesebb célpontok a térségben, de ez átalakulóban van, hiszen a közepes méretű, gyorsan növekvő cégek egyre előkelőbb helyet foglalnak el a rangsorban. A megkérdezettek 42 százaléka úgy véli, hogy ebben az ágazatban lesz a legélesebb verseny a következő hónapokban, ez pedig több mint kétszer annyi, mint az előző felmérésben mért húsz százalék. Ez is azt bizonyítja, hogy egyre több az olyan vállalkozás a térségben, amelyik az érettség szakaszába lép. 

A felmérés részletes eredményeit ide kattintva, vagy ezen a webhelyen tekintheti meg.