Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Európai kábítószer-jelentés – egyre több a túladagolás okozta haláleset

Európai kábítószer-jelentés – egyre több a túladagolás okozta haláleset
Infovilág

A túladagolásos halálesetek emelkedő száma, az új pszichoaktív szerek folyamatos kínálata és a nagy hatóanyag-tartalmú szintetikus opioidok növekvő egészségügyi veszélye – a többi között ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet az EU kábítószerügyi ügynöksége (EMCDDA)a 2017. évi Európai kábítószer-jelentés: Tendenciák és fejlemények című kiadványában, amelyet ma mutattak be Brüsszelben.

Az ügynökség éves áttekintésében foglalkozik a kokain növekvő hozzáférhetőségével, a kannabisz-politikák alakulásával, valamint a diákok körében előforduló szerhasználattal is. A mai jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy a kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma Európában immár harmadik éve folyamatosan emelkedik. Becslések szerint 2015-ben Európában összesen 8441 túladagolásos haláleset történt, többnyire a heroinhoz és más opioidokhoz köthetően, ami a 2014-i becsült 7950-hez képest 6%-os növekedés.

A dokumentum megállapítja: lassult az új kábítószerek megjelenése, de az általános hozzáférhetőségük még mindig nagy. Észak-Amerikához hasonlóan Európában is egyre nagyobb egészségügyi fenyegetésnek számítanak a heroin és a morfin hatásait utánzó, magas hatóanyag-tartalmú szintetikus opioidok. Bár a piaci részarányuk alacsony, egyre gyakrabban érkeznek jelentések az ilyen anyagok megjelenéséről és az általuk okozott ártalmakról.

Európában a leggyakrabban használt tiltott stimuláns kábítószer a kokain, és több jel is utal arra, hogy hozzáférhetősége növekszik. A kokainhasználat a nyugat- és dél európai országokban nagyobb mértékű, Észak- és Kelet-Európában az amfetamin-származékok használata elterjedtebb.
 
A 28 uniós tagállamban változatosan alakul a kannabiszra vonatkozó szabályozás és a használat, a korlátozó modellektől a személyes használat egyes formáival szembeni toleranciáig. Európában (EU-28, Törökország és Norvégia) mindazonáltal jelenleg egy kormány sem jelezte, hogy támogatná a kannabisz rekreációs használatának legalizálását.
 
A mai jelentés első alkalommal egészül ki országos kábítószer-jelentésekkel, melyek összefoglalókat közölnek a nemzeti jellegzetességeiről. A hazai adatok szerint a 18–34 év közöttiek 3,5%-a használt kannabiszt,0,9%-uk kokaint. A magas kockázatú opioid-fogyasztók becsült száma 3200 körül alakul, kábítószer-túladagolásban 2015-ben 25-en vesztették életüket. Hazánkban tavalyelőtt a kábítószer-törvényeket jó 6600 alkalommal sértették meg. A drogok népszerűségi sorrendben: kannabisz, MDMA („ecstasy”), amfetamin, kokain, majd a heroin.

 
2017. évi európai kábítószer-jelentés

Kábítószer-jelentés: Magyarország

Statisztikák, infografikák