Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Soros maffiaállam létrehozásával vádolta Orbánt

Soros maffiaállam létrehozásával vádolta Orbánt

Kevés olyan napilap lehet a világban, amelynek a mai címoldalán nem Donald Trump döntése olvasható: az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből.

A lépést meglehetősen egyértelműen a csalódottság, az elítélés, sőt, a felháborodás hangján fogadta a külvilág. Nagyrészt ez jellemzi az amerikai sajtóreagálásokat is.

A Los Angeles Times például azt írja szerkesztőségi kommentárjában: ez az eddigi legegyértelműbb bizonyíték arra, hogy az elnök „a rossz oldalon álló erővé” teszi Amerikát a világban. Trump döntése megdöbbentő rövidlátást tükröz, elutasítja a tudomány egyértelmű megállapításait, figyelmen kívül hagyja az amerikai nemzet azon hosszútávú érdekét, hogy vezető szerepet töltsön be a világban – véli Kalifornia vezető lapjának szerkesztői testülete. A kommentár egyúttal elismeréssel szól Kínáról és az Európai Unióról, amely most hitet tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben való állhatatossága mellett. Ez vezető pozíciót biztosít számukra, amikor majd begyűjthető lesz a jövő megújuló energiájának gazdasági haszna. Bár a klímaegyezmény hivatalosan nem tartalmaz szankciókat, az Egyesült Államok azzal találhatja magát szemben, hogy kötelezettségvállalásaikhoz hű EU-országok a szén-dioxid-kibocsátással összefüggő különilletékkel sújtják majd exporttermékeit – hangsúlyozza a Los Angeles Times.

A Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy Európa most úgy látja, lehetősége nyílik a Kínával való szövetségkötésre, és így Pekinggel karöltve élére állhat a párizsi klímaegyezmény által kitűzött célok megvalósításának. A Politico szerint az európai vezetők a nyilvánosság előtt hangoztatott méltatlankodás mellett csendben megkönnyebbültek az amerikai kilépés hírére, hasonlatosan ahhoz, ahogyan az Európai Unión belüli szorosabb összefonódást kívánó országok megkönnyebbültek annak hallatán, hogy az állandó kerékkötő britek kilépnek az EU-ból. „Brexit effektus, második felvonás” – fogalmaz az amerikai portál európai kiadása.

Mindezekkel szemben az amerikai üzleti körök vezető lapjának tekintett The Wall Street Journal arról ír, hogy Trump elnök döntése világszerte a „zöld eliteket” készteti „szörnyülködésre”. A lap az amerikai gazdasági érdekek védelmezésének a szempontjára hivatkozik, és úgy véli: a kivonulás rávilágít arra, mennyire megtévesztő Patyomkin-falu ez a klímaegyezmény.

Magyarország főként Soros György tegnapi brüsszeli beszéde okán szerepel a nemzetközi médiában. A The New York Times beszámolója azt emeli ki, hogy a magyar származású amerikai pénzember és filantróp maffiaállam létrehozásával vádolta Orbán Viktor miniszterelnököt. A lap tudósítója kitér arra is, hogy a CEU-ügyben hónapokon át nem mozdult semmi, mígnem a múlt héten Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közölte, hogy kész tárgyalni, majd a magyar kormány ugyanezt mondta.

„Orbán, a Soros-alapítású ösztöndíj egyik korábbi kedvezményezettje ismételten bírálja Sorost, aki a demokrácia előmozdítása érdekében tesz erőfeszítéseket Magyarországon és Kelet-Európában máshol is. A populista vezetők szerte a kontinensen Trump elnök Sorosra vonatkozó bírálatát visszhangozzák, mondván, manipulálni próbálja az ország politikai életét” – írja a The New York Times.

A The Washington Post az AP hírügynökség beszámolója alapján ismerteti Soros beszédét. Az AP tudósítása kitér arra, hogy Soros hívei úgy érzik: autoriter politikusok bűnbaknak kiáltották ki, és a vele szemben használt nyelvezet zavaró párhuzamokat ébreszt a múlt antiszemita összeesküvés-elméleteivel.  

Az EUObserver című brüsszeli uniós hírportál azt emeli ki a Soros-beszédből, hogy az Európai Unió puszta léte került veszélybe a diszfunkcionálisan működő uniós intézmények, az állandó megszorító politika és az elavult szerződések hibájából. Soros György szerint ki kell iktatni az EU szótárából az „egyre szorosabb unió” kifejezést, és ehelyett „többsebességű” Európára kell törekedni – emeli ki az EUObserver.

A bécsi Der Standard a Soros-beszéd ismertetése mellett kitér arra is, hogy a jobboldali budapesti kormánykörökben Orbán elleni hadüzenetnek tekintik Soros szavait. A lap külön felhívja a figyelmet a kormányközeli Médianéző vezetőjének azon kijelentésére, miszerint „szürreális”, hogy az Európai Bizottság felkérésére egy európai gazdasági fórumon egy amerikai milliárdos tarthat nyitó beszédet.