Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felhőszakadás: kárbejelentések ezerszám

Felhőszakadás: kárbejelentések ezerszám
(Tudósítónktól)

Kereken nyolcezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz a május 23-i, kedd délutáni felhőszakadás után: a károk becsült értéke elérheti az 1,2-1,3 milliárd forintot – tette közzé ma a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A legtöbb kárt a felhőszakadás és az azt követő beázás miatt jelentették be az ingatlanok tulajdonosai. Gyakoriak voltak a tetősérülések, a panelhézag-beázások is, az első összesítések alapján azonban a legtöbb kár az alacsonyan fekvő ingatlanok, pincék, garázsok elöntése miatt keletkezett.

A biztosítók szakemberei arról számoltak be, hogy mind területileg, mind időben szokatlanul koncentráltan jelentkezett a csapadék. A káresemények 75–80 százaléka a fővárosban történt, 15 százaléka Pest megyében, és mindössze 5-10 százaléka az ország többi területén.

Az első összesítések szerint a felhőszakadás egyértelműen a Budapest észak–déli vonalat érintette, a kelet–nyugati kerületekben jóval kevesebb kárt okozott a nagy mennyiségű csapadék.  

A kárstatisztikák alapján a szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a tapasztalatok szerint az utóbbi években minden eddiginél gyakrabban fordultak elő csaknem monszunra emlékeztető, özönvízszerű esőzések Magyarországon is.

Hazánkban az év leginkább kárveszélyes, viharokkal, felhőszakadásokkal tarkított időjárási periódusa a május–augusztusi időszak. A statisztika szerint 2010–15 között ezekben a hónapokban összesen több mint 885 ezer kárt rendeztek a biztosító társaságok, a tavaszi–nyári viharok okozta károkra kifizetett összeg pedig megközelítette a 70 milliárd forintot.

A múlt évek május-augusztusi hónapjaiban mért adatai alapján egy biztosított lakossági ingatlanban átlagosan 115 ezer forint összegű kárt okoztak a nyári viharok és esőzések.

A múlt évtized legviharosabb, illetve súlyos árvizekkel sújtott éve a 2010. volt: május eleje és augusztus vége között 312 ezer biztosított ingatlanra 30 milliárd forint kártérítést fizettek ki a biztosítók. A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint 2016 végén 3 122 000 lakásbiztosítási szerződést kezeltek a hazai biztosító társaságok. A mintegy 4,4 millió hazai ingatlant tekintve, 72–73 százalék biztosított. Itthon az elemi és a katasztrófakockázatokat tartalmazó alapbiztosítás már havi 2-3 ezer forintért megköthető. A piacot 15 biztosító 85-féle terméke alkotja, közülük 37-féle típusú szerződés ma is elérhető.