Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Fulladást is okozhatnak a hamis babajátékok

Fulladást is okozhatnak a hamis babajátékok
(Tudósítónktól)

Életveszélyes sérüléseket és több száz milliárd forintnyi anyagi kárt okoznak a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó gyermekjátékok.

A problémát csak súlyosítja, hogy a játékszektort érintő hamisítások miatt a múlt években összesen több mint 13 ezren vesztették el az állásukat, derül ki a Szellemi Tulajdon Európai Hivatalának (EUIPO) jelentéséből.

A hamisított játékok nem csupán kárt okoznak a hazai gazdaságnak, de sok esetben életveszélyesek is a gyerekek számára, mivel azokat rossz minőségű anyagokból gyártják őket és az összeszerelésük sem szakszerű. A könnyen leváló alkatrészek és játékdarabok pedig akár fulladást okozhatnak, ha netán a babák lenyelik a kis méretű játékokat – hívta föl a figyelmet Németh Mónika, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára.

Leginkább az utcán és a piacokon fordulhatnak elő a hamis termékek, de az illegális online kereskedelem ugyancsak tetemes forgalmat gerjesztett az utóbbi években, ezért elengedhetetlen a szülői figyelem.

A Szellemi Tulajdon Európai Hivatala (EUIPO) jelentéséből kiderült: évente csaknem másfél milliárd eurónyi adóbevételtől esik el az EU a hamisított babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus, szerencse-, kirakós és kártya-, valamint társasjátékok miatt. A múlt években a hazánkat ért kár évente átlagosan 3,3 milliárd forintra rúgott.

Szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy ha figyelembe vesszük a hamisítások más szektorokra gyakorolt hatását is, akkor jóval tetemesebb, mintegy 2,3 milliárd euró uniós veszteséggel számolhatunk, ami közvetve 13 ezerrel növeli a munkanélküliek számát és további 370 millió euróval kurtítja az adóbevételt, vagyis a hamis játékok által okozott károk más területeken is éreztetik hatásukat.   

„A játékokat sok esetben azok kényszerű közreműködésével gyártják, akiknek valójában játszaniuk kellene ezekkel a termékekkel, vagyis a gyerekmunka ezen a területen is súlyos probléma” – hívta föl a figyelmet a testület tisztségviselője.

Az EU 28 tagállamában a játékágazat teljes forgalma egyébként csaknem 11 milliárd euróra tehető, ami hozzávetőleg 50 ezer ember foglalkoztatásával egyenértékű. Az iparág legmeghatározóbb szereplője a múlt években Németország (40%) volt, több mint egymilliárd eurós exportértékkel.