Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 13. Az év 134. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739416. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Az Európai Bizottság elnöke elítéli a manchesteri merényletet

Az Európai Bizottság elnöke elítéli a manchesteri merényletet

"Mély szomorúsággal és megdöbbenéssel értesültem a brutális támadásról, amely megrázta Manchestert. Összetöri a szívemet, ha arra gondolok, hogy a terrorizmus ismét félelmet próbált meg csepegtetni oda, ahol öröm kéne legyen, és megosztottságot elültetni oda, ahol fiatal emberek és családok jönnek össze ünnepelni. (Kép: The Independent)
 
Szeretném a legmélyebb együttérzésemet kifejezni May miniszterelnöknek és a brit népnek.
 
Ma együtt gyászolunk. Holnap egymás oldalán fogunk dolgozni, hogy vissza tudjunk vágni azoknak, akik megpróbálják tönkretenni a mi életmódunkat. Alábecsülik a szívósságunkat – ezek a gyáva támadások csak megerősítik az elkötelezettségünket, hogy közös munkával legyőzzük az ilyen hitvány akciók elkövetőit."


Brexit: Átláthatóság az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalásokon

Az Egyesült Királysággal az Európai Unióról szóló Szerződés (EUSZ) 50. cikke szerint folytatandó tárgyalások egyedülállóak, és eltérnek az Európai Unió által folytatott összes korábbi tárgyalástól. Előzmények nélküli jellegük miatt a tárgyalásokat folytató Európai Bizottság úgy döntött, egyedi megközelítést alkalmaz, és a tárgyalás teljes folyamata során a lehető legnagyobb átláthatóságot biztosítja.


Az uniós tagállamokkal, az Európai Tanáccsal, az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal, a nemzeti parlamentekkel és az Egyesült Királysággal megosztott bizottsági tárgyalási dokumentumokat a nyilvánosság részére is elérhetők lesznek. E dokumentumok közzétételére az „50. cikk” munkacsoport (az Egyesült Királysággal az EUSZ 50. cikke szerint folytatandó tárgyalások előkészítéséért és lefolytatásáért felelős munkacsoport) honlapján kerül sor. Az említett tárgyalási dokumentumok többek között magukban foglalják az alábbiakat:

  • a tárgyalási fordulók napirendjei;
  • uniós állásfoglalások;
  • nem hivatalos dokumentumok;
  • uniós szövegjavaslatok.

A teljes közlemény itt olvasható.

 
Az európai fürdővizek minősége minden eddiginél kiválóbb
 
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) és az Európai Bizottság ma közzétette éves jelentését a fürdővizek minőségéről. A 2016-ban megvizsgált európai fürdőhelyek több mint 85%-a kiérdemelte a legmagasabb „kiváló” minősítést, ami azt jelenti, hogy ezeken a helyeken a fürdővíz jórészt mentes az emberi egészségre és a környezetre ártalmas szennyezőanyagoktól. A fürdőhelyek több mint 96%-a megfelelt az európai uniós szabályok alapján felállított minimum-követelményeknek.
 
A jelentés megerősíti azt a 40 éve tartó töretlen tendenciát, hogy az európai tengerpartok és fürdőhelyek vize egyre tisztább. A dokumentum azt vizsgálja, hogy kimutatható-e a fürdővizekben a háztartási szennyvízből vagy állattartásból származó fekáliás szennyeződés. A több mint 21 ezer tengeri és édesvízi fürdőhelyen vett vízminták elemzéséből az is kiderül, hogy a vízminőség valószínűleg hol lesz a legjobb idén nyáron.
 
Magyarországon 2016-ban 253 fürdőhelyet azonosítottak és összesen 1003 vízmintavételt végeztek, amelyek alapján elkészült a minőségi besorolás. A fürdőhelyek közül 211 elfogadható minőségű, amelyből 179 kiváló. Csupán 4 fürdőhely kifogásolható vízminőségű, 38 fürdőhely esetében pedig a minőségi besorolás nem volt lehetséges.