Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán nem érdekelt az okos és jólléti társadalom kiépítésében

Orbán nem érdekelt az okos és jólléti társadalom kiépítésében

Nem adjuk a jövőnket – emeli ki a szónokok közül Lukácsi Katalin mondatait az AP amerikai hírügynökség, amelynek tudósítását a vasárnapi tüntetésről hozza – a többi között – az ABC tv-csatorna vagy éppen a The Washington Post.

Lukácsit azért emelték ki, mert kijelentette, kilép a KDNP-ből, mert az se nem keresztény, se nem demokrata. Majd idézik a kormány reagálását, amely szerint Soros világhálózata szervezte a tüntetést, hogy ezzel gyakoroljon nyomást migráns-ellenes politikájára. A Reuters emellett kiemeli, hogy az április óta folyamatos tüntetések hatására látványosan csökkent a Fidesz-kormány népszerűsége.

Háború az oktatásért címmel jelent meg egy komoly tanulmány a The New York Review of Books magazinban, amelyben ízekre szedik a jobboldali populista kormány szofisztikált repertoárjának legújabb darabját. Orbánnak nem csak a filantróp Soros elleni, de már a határon is túlnyúló kulturális háborúját, amit nemcsak az Európai Parlament, de az amerikai külügy is próbált megállítani. Egyelőre kevés sikerrel.  Az Orbán-kormány a jólléttől/wellbeingtől foszt meg, miközben az oktatási büdzsét sem emeli és célja minden bizonnyal egy kevéssé okos társadalom megteremtése. S mára a régóta elkezdett leépítés tudatos folyamatának az útjába az oktatás utolsó fellegvára, a CEU került. Támadják nyitottsága miatt, mert hirdeti a jogállamot, a toleranciát és az esélyegyelőséget. De Orbán elszámolta magát. Hiába igyekezett elsőként gratulálni Trump elnöknek, akinek valóban ellensége George Soros, senki nem fog szóba állni emiatt Orbánnal. S a cikk idézi Charles Gatit is, aki figyelmeztetett korábban, senki nem fog Trump kormányából félórát áldozni erre az ügyre. Már csak azért sem, mert nem szövetségi ügy az oktatás. John McCain egykori republikánus elnökjelölt is felszólította Orbán Viktort, hogy kezdjen tárgyalásokat a CEU-val. Az unió nem elég kemény, és minden bizonnyal Martin Schulz is nyomás alá fogja helyezni Angela Merkelt a kampányban, hogy szabaduljon meg Orbántól. Azonban az emberke Magyarországon Európa-pártiak és nem akarnak Európa fekete bárányai lenni. Orbán sokat kockáztat. Hisz nem csak az egyetem, hanem a rendszere ellen és Putyin barátsága miatt is tüntetnek. Ha mégis becsukná kapuit az egyetem a bizonytalanság miatt – s tudvalevő, hogy Béccsel és Prágával már folynak a tárgyalások, akkor a II. világháború óta először fordul elő, hogy politikai okok miatt zárnak be Európában egyetemet.

Jeffrey Gordon és Szemerkényi Réka diplomáciai-politikai kapcsolatait is elemzi a Hungarian Free Press kanadai szerkesztésű hírpotál, méghozzá új részleteket tárva az olvasó elé Trump elnök orosz-botrányaival összefüggésben. Jeffrey Gordon a republikánusok szóvivője is volt a Pentagonnál, és gyakran megfordult a washingtoni magyar nagykövetségen, merthogy jó viszonyt ápolt vele Szemerkényi Réka, nemrég eltávolított washingtoni magyar nagykövet. Jeffrey Gordon pedig állítólag ott van azon a listán, amelyiken Trump és orosz kapcsolatai szerepelnek. A cikket az a Lázár György írta, aki nem is olyan rég azt állította, hogy Orbán Viktor bizonyos tekintetben a híd szerepét töltötte be Trump kampánycsapata és a Kreml között. Jeffrey Gordon hatszor járt Magyarországon.

Az első angol nyelvű iráni gazdasági napilap, a Financial Tribune arról számolt be, hogy 51 fős iráni agrárdelegációt – élén az iráni agrártárca helyettes miniszterével – fogadott Budapesten a magyar kormány, s a tárgyalásokon a kétoldalú kapcsolatok bővítése illetve a szárnyasokra kiterjesztett kereskedelem került terítékre.

 

2018 elején kezdik el a Paks II. 5–6. ütemének építését – adta ki közleményét a Roszatommal szerződött generálkivitelező – s adta hírül az orosz Russian Construction portál. Alekszandr Kazin, a nemzetközi projektek alelnöke ezt is tudatta, hogy miután az Európai Bizottság, azt követően a magyar hatóságok is zöld utat adtak az atomerőmű új blokkjainak, megkezdődött az épülettervek jóváhagyása és a helyszíni előkészítés.

A Rûdaw Media Networknek, a kurdisztáni médiumnak adott nagy interjút Szijjártó Péter, amelyben a katonai, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről és kurd fiatalok magyarországi ösztöndíj-lehetőségeiről beszélt a magyar külügyminiszter. Elmondta, hogy áhítja az amerikai–orosz közeledés sikerét, mert – okulva a történelemből – a két nagyhatalom harcából mindig a köztes kisállamok, így Magyarország is a lúzerek közé sodródott. Az Európai Uniónak a hazánk elleni szankcióiról szólva reményét fejezte ki, hogy lesznek mellénk álló országok, mert például Magyarország sem fogja megszavazni a lengyelek elleni szankciókat.

Benjamin Netanjahu július 18–19-i budapesti látogatását ment előkészíteni Szijjártó Péter Jeruzsálembe, ahol találkozott az izraeli kormányfővel. Megígérte, tenni fog azért, hogy az Izrael-ellenes hangokat csillapítsa mind az ENSZ-en, mind az Európai Unión belül – erről számol be a The Jerusalem Post, amelyik videóban demonstrálja Bibi háláját a telepesek megbélyegzése elleni magyar kiállásért, s amelyen Szijjártó szívből jövő véleménynek nevezi a támogatást. Kérdésre válaszolva elmondta, nem vetődött fel, hogy a magyar követséget Tel Avivból áthelyeznék Jeruzsálembe. Netanjahu budapesti tárgyalásain szó lesz a hazánkba Izraelből érkező gázszállításokról épp úgy, mint izraeli egyetemisták magyar ösztöndíjáról.