Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 14. Az év 135. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739417. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbán túlfeszítette a húrt az európai uniós színtéren?

Orbán túlfeszítette a húrt az európai uniós színtéren?

Varsóba látogat ma Frank-Walter Steinmeier német államfő, volt külügyminiszter, és a hamburgi Die Welt ennek apropóján, a lengyel belpolitikai viszonyokat elemezve arról ír, hogy túljutott már a delelőjén Jarosław Kaczynskinak, a kormánypárt vezetőjének a hatalma.

A nemzeti-katolikus fordulat egyre növekvő ellenállással találja magát szemben, még az államvezetés körein belül is – állapítja meg a szerző, és megjegyzi, hogy ez eltérés Magyarországhoz képest, ahol Orbán Viktor szilárdan tartja magát a hatalomban.

A német lap a Magyarországgal kapcsolatban elfogadott európai parlamenti határozatról írja: a dokumentum arról tanúskodik, hogy a hangnem élesebbé vált, mégsem fenyegeti a Fideszt még az Európai Néppártból való kizárás veszélye sem. Orbán lengyel szövetségesei számára tehát továbbra is érvényes az: Magyarországtól tanulni azt jelenti, hogy megtanulni győzni – fogalmaz a .

Felhívja azonban a figyelmet arra a különbségre, hogy a jobboldali lengyel kormány a szavazatok mintegy 38 százalékával csak a mandátumok mintegy felét szerezte meg a legutóbbi választásokon, miközben a Fidesz a voksok mintegy felével a mandátumok kétharmada körüli erőt jelent. A Die Welt szerzője számos jelből úgy látja, hogy a Kaczynski által tisztségébe helyezett Andrzej Duda köztársasági elnök igyekszik úgymond emancipálódni a pártvezetőtől.

Varsói tüntetők Jaroslaw Kaczynskit marionett-bábúk – Beata Szydłlo miniszterelnök és Andrzej Duda államfő – táncoltatójaként ábrázolják. (Kép: AFP)

Az egyik ilyen jel, hogy Duda bírálni kezdte Antoni Macierewicz védelmi minisztert, a kormány sokak szerint második legfontosabb emberét, a kormánypárt egyik alelnökét, aki két vonatkozásban is visszatetszést keltett: egyfelől saját fiatal bizalmasaival vette körül magát a minisztériumban, másfelől lemondott egy helikopter-beszerzési ügyletet, amelyről már csaknem minden részletében megegyeztek az Airbusszal. Az államfői tisztségében népszavazás útján megerősített Duda önállóskodása mutatkozik meg az alkotmány módosítását célzó felvetéseiben is. És most értelemszerűen a 45 éves Duda lesz Steinmeier tárgyalópartnere. A Die Welt szerzőjének megfogalmazása szerint bármennyire szeretné is, nem a 67 éves Kaczynskié lesz a végső szó a lengyel történelemben.

És most a menekültügyről. A The New York Times és a The Washington Post egyaránt ismerteti az AP hírügynökség szerbiai riportját arról, hogy az Ázsiából Európába tartó menekültek között sok a felnőtt kísérő nélküli gyermek. A Szerbián keresztül Nyugatra törekvők siralmas körülmények közt ott rekednek a balkáni országban, mert Magyarországra, illetve Horvátországba a szigorúan őrzött határokon nem tudnak átjutni.

Újabb téma: az Európai Parlament. A bécsi Die Presse azt írja a Magyarországgal kapcsolatban Strasbourgban elfogadott szerdai határozatról, hogy az uniós képviselők intézménye megtette az első lépést a magyar kormánnyal szembeni szankciók irányába, és a szavazás azt mutatja, hogy a magyar kormányzó párt saját európai pártcsaládja is elveszítette a türelmét. Lehet, hogy Magyarország erős embere, Orbán Viktor túlfeszítette a húrt az európai intézményekkel hét éve folytatott macska–egér játékával? – teszi kérdi a Die Presse.

Az osztrák APA hírügynökség beszámol arról, hogy Jacques Rupnik francia politikatudós, a Science Po elitfőiskola szakértője előadást tartott Bécsben a populizmusról, és bár európai szintűnek nevezte a jelenséget, kiemelte, hogy Magyarországon és Lengyelországban különösen veszélyes a helyzet, mert ott a populisták hatalmon vannak.