Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Internet-világnap: az informatika nem, a facebook és a böngészés lázba hozza a nyugdíjasokat

Internet-világnap: az informatika nem, a facebook és a böngészés lázba hozza a nyugdíjasokat
Pulay Kristóf

A magyar nyugdíjasok több mint felének egyáltalán nincsenek számítástechnikai eszközei; hat nyugdíjas korúból pedig mindössze egy tudja használni a legalapvetőbb számítógépes irodai alkalmazásokat – derült ki a 4Life Direct biztosításközvetítő az internet világnapja alkalmából készített felméréséből.

Az 50 évesnél idősebbek körében végzett országos reprezentatív kutatás szerint e korosztály jó négyötöde akkor sem venne részt számítástechnikai képzésen, ha az ingyenes lenne. A közösségi média, az online hírolvasás, az e-mailezés és az internetes böngészés viszont nemcsak a még aktív 50 felettiek, hanem a nyugdíjasok körében is közkedvelt: a valamilyen eszközzel rendelkezők kétharmada fészbúkot használ, háromnegyedük pedig rendszeresen olvas híreket az interneten. Okostelefonja viszont csupán az 50 évesnél idősebbek harmadának van, és azt többségében csak telefonálásra és sms-ezésre használja.

A 4Life Direct az internet világnapja alkalmából készített felmérésében[1] arra kereste a választ, hogy milyen számítástechnikai eszközökkel rendelkeznek az 50 év felettiek (a még aktívak és a már nyugdíjasok), jellemzően mire használják őket, valamint hogy hajlandóak lennének-e bővíteni informatikai ismereteiket.

A megkérdezett 50 év felettiek háromötödének van valamilyen számítástechnikai eszköze (asztali számítógép, notebook, táblagép, okostelefon), ugyanakkor nagy a különbség a még aktív ötven évesnél idősebbek és a nyugdíjasok eszközellátottságában. Az előbbiek 85 százalékának van valamilyen IT-eszköze, a nyugdíjasok több mint felének (52%) semmilyen sincs. Az ötven felettiek körében összességében az asztali számítógépek és a laptopok a legnépszerűbbek (35, illetve 34 százaléknak van), okostelefonnal azonban már csak a megkérdezettek 30 százaléka rendelkezik. Minden ötödik nyugdíjas használ okostelefont, 53 százalékuk pedig vagy laptopot, vagy asztali számítógépet.

A még aktív ötven felettiek körében ez az arány lényegesen magasabb, e korcsoport több mint felének van asztali gépe és/vagy laptopja, 51 százaléknak pedig okostelefonja is.

A kutatás alapján a számítógépes eszközellátottság alapvetően függ a jövedelemtől, valamint kisebb mértékben a lakóhely: minél alacsonyabb valakinek a jövedelme, annál kevésbé valószínű, hogy rendelkezik IT-eszközökkel; a fővárosban élő 50 évesnél idősebbeknek lényegesen nagyobb arányban rendelkeznek okostelefonnal (41%), mint a nem budapestiek (30%), és főként a kistelepüléseken élők (25%).

A számítástechnikai eszközzel rendelkező 50 éven felettiek legnagyobb arányban internetes böngészésre és tájékozódásra (78%), levelezésre (74%), hírek olvasására (73%), a facebook vagy egyéb közösségi oldalak látogatására (64%), online társalgásra (49%), valamint hivatalos ügyek intézésére (47%) használják kütyüiket. Az elektronikus levelezésben és az online ügyintézésében van jellemző eltérés a még aktív 50 év felettiek és a nyugdíjasok között. Az előbbiek 84 százaléka használja levelezésre eszközeit és 57 százaléka online is intéz hivatalos ügyeket; az utóbbiak csupán 66 százaléka küld e-maileket és sokkal kevésbé népszerű körükben az internetes ügyintézés is (37%).

Az 50 évesnél idősebbeknek mindössze 36 százaléka tudja jól, vagy valamennyire használni a legismertebb irodai számítógépes alkalmazásokat, a levelezőprogramokat és az internetes böngészőket viszont lényegesen nagyobb arányban tudják kezelni (55, illetve 57 százalék). Ebben is nagy az eltérés a még aktívak és a már nyugdíjasok között, utóbbiaknak csak a negyede képes az Office-programok kezelésére, az előbbieknek a kétharmada elboldogul velük.

A felmérésben részt vevő 50 évesnél idősebbek mintegy harmadának van saját okostelefonja, amelyet elsősorban telefonálásra és sms-küldésre használ. A megkérdezettek 44 százaléka használja az okostelefonját internetes böngészésre, 37 százaléka email-küldésre, harmada pedig hírek olvasására is. A közösségi oldalakat azonban nagyrészt nem ezen az eszközön használják, mindössze a válaszadók 30 százaléka nyitja meg a facebookot az okostelefonjáról. Minden hatodik 50 év feletti viszont szokott csevegni és játszani is a mobilján.

A megkérdezett 50 évesnél idősebbek döntő többsége (84 %) – kortól, nemtől és aktivitástól függetlenül – egyáltalán nem érez hajlandóságot arra, hogy egy számítástechnikai képzéssel bővítse informatikai ismereteit. Számítógépes tanfolyamért mindössze két százalékuk fizetne, további 14 százalékuk pedig legfeljebb akkor venne részt ilyenen, ha az ingyenes lenne. A válaszadók közel 70 százaléka ugyanakkor nem tud arról, hogy lakóhelye közelében lenne lehetőség az idősebb korosztályt célzó számítástechnikai tanfolyamra járni.

Az internet világnapját először 2002-ben ünnepelték – a távközlés világnapja részeként. Az esemény célja, hogy bemutassa az új technológiák kínálta lehetőségeket, és olyan helyekre is eljuttassa az nternetet, ahol még kevésbé ismert.

 

[1] A nagy elemszámú, telefonos megkérdezéssel végzett kutatást a 4Life Direct megbízásából 2017 márciusában a Trend International Market Research Kft. készítette. A minta az 50 év feletti magyar lakosságra, régió, településtípus, életkor és nem szerint reprezentatív (N=1001).