Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. június 2. Az év 154. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739436. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Naponta tíz amputáció, három új vak – elhanyagoljuk a cukorbetegséget

Naponta tíz amputáció, három új vak – elhanyagoljuk a cukorbetegséget
(Munkatársunktól)

A nyártól vásárolható meg az a ma bemutatott, „beszélő” vércukormérő, amelyik az előző változatánál jóval pontosabb, és szóban is tájékoztatja a látássérült diabéteszes betegeket. A magyar fejlesztés több mint harmincezer beteg mindennapjait teszi könnyebbé.

A legfrissebb hazai felmérés is alátámasztja a régről ismert tényt: cukorbetegség esetén jó harmadrészt lép föl valamilyen szövődmény, és a középkorú lakosság körében ez a leggyakoribb oka a vakságnak. Miközben az egészségtudatosság sok tekintetben javult, honfitársaink a kelleténél sokkal kevesebbet törődnek látásproblémáikkal, sokan nem váltják ki a cukorbetegségükre kapott gyógyszert, holott évente mintegy ezren vakulnak meg emiatt. Néhány év alatt tovább nőtt a bizonyítottan cukorbetegek száma, becslések szerint már körülbelül 800 ezren, sőt akár többen lehetnek. Fontos lenne a szemléletváltás, a megelőzés, a lakosság átfogó, telemedicinális szűrése (digitális szemfenék-vizsgálata) elegendő műszer híján jelenleg megvalósíthatatlan.

A 60 évesnél idősebbek körében a cukorbetegség hazai előfordulási aránya mintegy húsz százalék. A látásra ható szövődmények egyik fő oka a rosszul beállított vércukorszint, ami megfelelő táplálkozással, rendszeres vércukorméréssel és testmozgással megelőzhető lenne. A cukorbetegek között 25-ször több a vak, mint az átlagnépesség esetében. A magas vércukorszint hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz és vaksághoz vezethet.

A magyarul „beszélő” Dcont® MONDA elnevezésű vércukormérő azoknak a betegnek teszi könnyebbé a mindennapjait, akiknél már jelentkeztek a szövődmények. Az Innováció- és Magyar Termék Nagydíjas 77 Elektronika Kft. legújabb, saját fejlesztésű vércukormérője ugyanis képes szóban kommunikálni a beteggel, a többi közt hangosan kimondja a mért vércukorértéket.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a mai bemutatón elmondta: hatalmas segítség a 77 Elektronika által fejlesztett készülék a látássérült cukorbetegeknek. „A készülék elmondja az utasításokat és felolvassa a mérési eredményt, így lehetővé teszi a vércukormérés elvégzését önállóan is.” A Szövetség kezdeményezte az illetékes minisztériumnál a készülék átsorolását magasabb támogatási kategóriába.

 

A 77 Elektronika Kft. a magyar cukorbetegek érdekeit szem előtt tartva fejlesztette ki 2005-ben az első és eddig egyetlen magyarul beszélő készüléket. A most bemutatott, modern, sokkal pontosabb Dcont® MONDA készülék tervezése is a magyar igények szerint történt, hiszen magyarul beszél, magyar látássérülteknek segít, hazai mérnökök fejlesztése és magyar kezek gyártják Budapesten.