Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 15. Az év 136. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739418. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Orbántól kér menedékjogot a neonáci Horst Mahler

Orbántól kér menedékjogot a neonáci Horst Mahler

Átfogó stratégiai együttműködésről állapodott meg a kínai elnök a magyar kormányfővel – erről számol be a többi között a Global Times a Xinhua kínai hírügynökség jelentése alapján.

Hszi Csin-ping elnök nagyra értékeli Magyarország „keleti nyitás”-politikáját, mert az remekül illeszkedik Kína „új selyemút”-politikájába – a terjeszkedés egyik hídfőállásaként. A pénzügyi támogatás a magyar–szerb vasútvonal fejlesztése kapcsán került szóba, ami – tegyük hozzá – 2013 óta napirenden van. Kína a magyarországi közvetítéssel lehetőséget lát a kelet-európai országokkal és az Európai Unióval való szorosabb együttműködés megteremtésére is.

Közös közleményt adott ki a magyar és kínai vezető a stratégiai partnerségről, amelyben közösen elítéli a protekcionista gazdaság- és kereskedelempolitikát. Orbán Viktor koszorúzott a Tienanmen téren és találkozott Vlagyimir Putyinnal is.

Az amerikai The Gazette Putyinról megjegyzi, a 100 milliárd dolláros „új selyemút”-programjai közepette az orosz elnök szakított időt és a zongorához is ült, két népszerű orosz dalt is lejátszott elkápráztatva ezzel közönségét. Az újság megjegyzi, amióta nemzetközi konfliktusba keveredett Ukrajna és a Krím-félsziget kapcsán, tehetségét Putyin nem a zongorajátékával villantotta meg, sokkal inkább a sport felől az erőfitogtatásra koncentrált, dzsúdózott, búvárkodott, mi pedig hozzátesszük, három napja pedig hokimeccsen játszott Szocsiban.

hhez képest senkinek nem hiányzott Oroszország az Eurovízió dalfesztiválról – állapítja meg a The Guardian. A diverzitás, a sokszínűség jegyében szervezett fesztivál sikeres fellépői között a magyar Pápai Jocit is megemlítik, sőt idéznek dalszövegéből: „Engem négyévesen megszólított az isten, Egy igazi fegyvert adott a kezembe, Tudtam csak ő vigyázhat rám… Átkozott légy örökre.”

Emmanuel Macron beiktatása kapcsán a Reuters az unió jövőjéről, a kétsebességes illetve az eurozóna összefogásának lehetőségéről ír az új francia elnök kampányban ismertté vált programja alapján – ami nagy támogatást élvez Németország részéről. 

A cikkben Lengyelország és Magyarország aggályai kerülnek terítékre, hisz’ egyik országban sem igyekeznek bevezetni az eurót és a szolidaritást nem vállaló menekültpolitikájuk szúrja az uniós tagállamok szemét. Most persze aggódnak, ha Macron tartja magát korábbi elképzeléseihez, azzal rosszul járhat mindkét renitenskedő ország.

Sam Poling, a BBC újságírója készített megrázó dokumentumfilmet Humans for sale címmel a Kelet-Európából embercsempészet útján Glasgowba érkezett lányokról, akiket ázsiai bűnöző csoportok utcalányként foglalkoztatnak. Ám a drogárusítás és az illegális foglalkoztatás a bűnlajstromra került, amit most göngyölít fel a rendőrség. A sajtó, a többi között a Glasgow Live is foglalkozik a témával, mert sokként érte a helyieket a kiterjedt bűnszövetkezet tevékenysége, akinek tagjai kényszerházasságokba is belehajszolják a nőket, hogy uniós papírokhoz jussanak,– zömében pakisztáni és indiai férfiak – derült Molnár Angelika szavaiból, aki az Europol embercsempészet-osztályán nyomozta az eseteket. Arra figyelmeztetett, hogy ígéretes munkával csábítják a fiatal lányokat a Skóciába, ahol aztán szexrabszolgaként kell megkeresniük a kenyerüket.  Információ szerint felvidéki magyar cigánylányok is ilyen úton jutnak ki Glasgow Govenhill negyedébe. Mások szervekkel is kereskednek. Romániában 100-200 vesét adnak így el naponta, mondja a rejtett kamerával készült riportban egy férfi, aki 45 ezer eurót kér a donorszervért.

A hírhedt újnáci és holokauszt-tagadó Horst Mahler Orbán Viktortól kér politikai menedékjogot, miután büntetése egy részét letöltötte a 81 éves német jogász, és betegsége miatt kiengedték a börtönből – erről számol be a többi között a Berliner Zeitung. Levelében Mahler úgy fogalmaz, bízik a magyar nép szabadságszeretetében és sorsát a magyar kormány kezébe teszi. Meggyőződése, hogy hazájában politikai üldözött lett, mert jogi alapja nem volt az ellene hozott ítéletnek.

Marcus Decker, a cikk írója szerint Orbán Viktor aligha teljesíti majd kérését, mert eleve nem fogad be menekülteket, másodsorban Magyarország az unió tagjaként szembemenne a közösségi alapelvekkel.

A bajor neonácik több évtizede jó kapcsolatot tartanak számos közép-kelet-európai országgal, s a Bayerischer Rundfunk erről szóló cikkének a felvezető szövegében Magyarországot külön kiemeli. Majd a későbbiekben a «vér és becsülettel» közös felvonulások emlékét idézi fel, s kitér a szlovák, görög, szerb, illetve a szíriai kapcsolatokra is. Megjegyzi a cikk, hogy a «vér és becsület» egyesületet kitiltották Németországból.

A felső-bajorországi kisebb párt, a «harmadik út» neonáci szervezet újabban Szíriába szervez együttműködést építő látogatásokat, a frontra éppúgy utazgatnak, mint ahogy találkozgatnak Asszad szír elnök információs miniszterével is. Közösségi élményük az antiszemitizmus – állapítja meg a cikk.