Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Zöld civilek a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényjavaslat visszavonásáért

Zöld civilek a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényjavaslat visszavonásáért Zöld civilek a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényjavaslat visszavonásáért Zöld civilek a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényjavaslat visszavonásáért
Infovilág

A Zöld Civil Együttműködés tagjaiként kérjük az Országgyűlés elé T/14967. számon beterjesztett, a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényjavaslat visszavonását. 

A környezetvédelmi munkában a nemzetközi támogatással minden magyar állampolgár nyer, hiszen a külföldi források is segítik, hogy tisztábbak lehessenek a vizeink, a levegőnk, a termőföldünk és a rajta termelt élelmiszerünk.

Szervezeteink célja Magyarország Alaptörvényben is rögzített feladata: a természeti erőforrások megóvása és az állampolgárok egészséges környezethez való jogának biztosítása hazánkban. A magyar lakosság által kiemelt fontosságúnak tartott természet- és környezetvédelmi tevékenységeink pártpolitika-mentesek, törekszünk a konstruktív együttműködésre a társadalom minden szereplőjével, beleértve a mindenkori kormányzatot is. Közhasznú céljaink eléréséhez szorosan hozzátartozik a nemzetközi környezetvédelmi egyezmények végrehajtásához kapcsolódó programokban való aktív részvétel, és a nemzeti határokat nem ismerő környezetszennyezések és környezetpusztítások ellen való hatékony fellépés.
 
A törvényjavaslattal kapcsolatos legfontosabb aggodalmaink:
• A javaslatot nem tartjuk szükségesnek. A jelenlegi szabályozás megfelelő törvényi kereteket nyújt a civil szervezetek átlátható működéséhez. Eddig is nyilvános volt, hogy szervezeteink milyen forrásból, mekkora összegű támogatást kapnak, és azt mire fordítják. 
• Elutasítjuk a törvényjavaslatban szereplő megbélyegzést. A külföldi források a helyi, regionális és nemzetközi környezetvédelmi problémák hatékonyabb megoldását segítik. A források felhasználása teljes körűen ellenőrizhető és átlátható. Tevékenységünket mindenféle befolyásolástól mentesen és nyíltan végezzük, Magyarország lakosainak érdekeit tartva szem előtt.
• A törvényjavaslatot diszkriminatívnak tartjuk. A javaslat egyes szervezettípusokat indoklás nélkül kivesz a szabályozás hatálya alól, valamint nem vonatkozik a versenyszférára és a kormányzat által támogatott szervezetekre sem.
• A törvényjavaslat sértheti a személyiségi jogokat, és technikailag kivitelezhetetlen. A javaslat alapján az éves összeghatár elérését követően a kis összegű, online adománygyűjtési felületen keresztül érkező magánadományokat is tételesen meg kell jeleníteni az adatbázisban, amelyekről a jogszabályban előírt információk jellemzően nem állnak rendelkezésre.
• A javaslat ellentétes a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiában megfogalmazott társadalmi bizalom építésével kapcsolatos célokkal és Magyarországnak a civil szektor fejlesztésével kapcsolatos európai vállalásaival is.
• A törvényjavaslat a hazai természet- és környezetvédelem társadalmi érdekérvényesítésének gyengülését okozhatja.
• Elutasítjuk, hogy a javaslat indoklása egyértelmű és általánosító összefüggést hoz létre a nemzetközi forrásokat is felhasználó civil szervezetek és a terrorizmus, valamint a pénzmosás között, miközben a civil szervezetek azért dolgoznak, hogy hazánk egy tisztább, békésebb, élhetőbb hely legyen.
  
Azt várjuk a törvényjavaslat előterjesztőitől, hogy vonják vissza a jelenlegi tervezetet. Hazánk és a világ környezeti állapotának a javításáért, a jövő nemzedékek érdekeiért dolgozó zöld civil szervezetekként elkötelezetten támogatjuk, hogy a gazdaság és társadalom szereplői átláthatóan működjenek; azonban a jelenlegi törvényjavaslatban megfogalmazott eszközöket szükségtelennek, aránytalannak, megbélyegzőnek és diszkriminatívnak tartjuk, mely  újabb adminisztratív terhekkel tovább nehezítené a hazai környezet- és természetvédelmi munkánk hatékonyságát.
  
Készek vagyunk arra, hogy részt vegyünk a kormányzati javaslattal kapcsolatos olyan valódi társadalmi vitában, amely a társadalmi és gazdasági szereplők működésének átláthatóságát arányosan, megalapozottan kívánja biztosítani. Az aláíró szervezetek:

Agora Egyesület – Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport, Akciókutatók a Fenntarthatóságért Egyesület, Beklen a Nagykunsági Civil Társadalomért Alapítvány, Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület, Beretzk Péter Természetvédelmi Klub, „Bihar" Kis-sárréti Civilek Társasága, Bodrog Egyesület, Bors Alapítvány, Börzsöny–Ipoly-mente Polgári Természetőrség, Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottsága, Csalán Egyesület, Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány, Csermely Környezetvédelmi Egyesület, E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Energia és Környezet Alapítvány, Energiaklub, Észak-Magyarország Flórája Faunája Alapítvány, Fenntarthatóság Felé Egyesület, Föld Napja Alapítvány, Gaja Környezetvédő Egyesület, Galgamenti Népfőiskola, Giligán Természetvédelmi és Hagyományőrző Egyesület, GreenDependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, Greenpeace Magyarország Egyesület, Gyöngybagoly-védelmi Alapítvány, Herman Ottó Természetvédő Kör, Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Humusz Szövetség, Így lesz kerek a világ! Egyesület, Inspi-Ráció Egyesület, Kakucs az Otthonunk Közhasznú Egyesület, Kalocsa környéki Környezetvédelmi Egyesület, Kerekerdő Alapítvány, Kis Túr Természetvédelmi Egyesület, Körlánc Szegedi Munkacsoport, Környezeti Tervezési és Nevelési Hálózat, Közép-magyarországi Zöld Kör, Középkertért Egyesület, Közösség az Önellátásért Civil Társaság, Levegő Munkacsoport, Magonc Alapítvány, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Magyar Íjászok és Vadászok Társasága, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Magyarország Természeti és Kulturális Örökségéért Alapítvány, Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség, Maradjanak a fák a Rómain! csoport, Mozgalom az Egészséges Város Környezetéért Civil Társaság, Nagykovácsi Természet- és Környezetvédő Egyesület, Nők a Balatonért Egyesület, Ökológiai Stúdió Alapítvány, Ökotárs Alapítvány, Pandal Egyesület, Pandora Egyesület, Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, Polyán Egyesület, Reflex Környezetvédő Egyesület, Sani Luludyi Egyesület, Szigetközi Természetvédelmi Egyesület, Szombathely-Herény Kőrösi Csoma Sándor Természetjáró, Környezet és Természetvédő Egyesület, Szövetség az Élő Tiszáért, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Természet és Környezetvédők Solti Egyesülete, Természetes Élet és Gyermeknevelés Alapítvány, Ürömért Egyesület, Védegylet Egyesület, WWF Magyarország Alapítvány, Zöld Akció Egyesület, Zöld Kapcsolat Egyesület, Zöld Kör, Zöld Pók Alapítvány, Zöld Pont Alapítvány.